Påsk med mattraditioner – lammstek

Till påsk vill man ha lammstek, lax och mycket ägg. Recepten kan variera, men basvarorna är desamma.

Här kommer klassiskt recept på lammstek. Till detta gör vi knödel av potatis. Det är inte lika klassiskt i det svenska köket, däremot i det tjeckiska. Jag brukar servera spenat till, som smaksätts med lite vitlök, muskot, (ört)salt och peppar.

Bild kommer!

Lammstek

1 1/2 kg lammstek, helst med ben.

2 vitlöksklyftor, delade på längden till smala strimlor

1 tsk rosmarin

1 tsk oregano

Saft från 1/2 citron

1-2 tsk salt

nymalen svartpeppar

50 g smör eller margarin

Gör jack i steken med en spetsig kniv och stick in vitlöksstrimlorna.

Gnugga in salt och kryddor runt om. Massera in citronsaften. Klicka på fettet och sätt in stektermometer.

Stek i 150 grader varm ugn tills steken är 70 grader för rosa eller 75 grader för genomstekt kött. Det tar ca 45 min per kg kött. Ös ett apr gånger i slutet av stektiden.

Servera med någon form av potatis och spenat. Varför inte potatisknödel?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s