Robert Broberg, en livsfilosof

Jag har gillat Robert Broberg sedan tonåren. Hans underfundiga texter, hans grubblande läggning parad med underbar humor. Konstnären med sin naiva målarstil. De klara färgerna. Och inte minst hans ordvrängeri!

Han söker relationer och misslyckas, gång på gång. Men han kommer alltid tillbaka. Det har nog inte varit lätt att leva med honom. Det säger han själv också. En intensiv och ibland kolsvart själ med stort behov av bekräftelse. Så stark och samtidigt så skör.

Det var konsert med Robert Broberg i Jönköping idag. Robert och fem skickliga musiker. Medelåldern på publiken var minst 50. Robert presenterade inte mycket nytt material, men det gamla funkar! Ett bevis på det är att tiden försvann så fort. Ändå känner jag mig lite nedslagen över att se honom så åldrad. Rätt så stel, lite vimsig. Dålig ögonkontakt med publiken vissa stunder, som om det krävde otroligt mycket koncentration att genomföra den här konserten. Men rösten bär och hans sånger och humor är lika underbara som alltid! Sångerna till barnen, där han sjunger ut smärtan över att inte ha funnits där för sina barn, är väldigt starka. En av mina favoriter genom åren har annars varit ”Målet är ingenting, vägen ar allt”. Här ett klipp från 1985 (!). Sedan finns ju alla de här låtarna med hejdlösa ordflätor. Jo, han är helt ok, gubben!

Annonser

3 responses to “Robert Broberg, en livsfilosof

  1. Robert är inte så stel som det kan verka, men han blir lite yr om han rör sig för fort.

  2. Vad tråkigt att du upplevde honom så, jag har också alltid gillat honom (förmodligen längre än du eftersom jag är en riktig tant!). Man får hoppas att det var en tillfällig svacka och inget permanent. Men det går ju inte att komma ifrån att somliga av ens favoriter blir gamla och skröpliga (Bob Dylan och Mick Jagger är väl över 70?) trots att man vill att de ska vara evigt unga och oförstörda.

    • Du har rätt förstås! Kanske var jag lite oförberedd på (och uppriven över) att just Robert Broberg också kunde åldras… Men hans röst håller. Och det var en bra kavalkad av hans låtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s