Varma musselmackor

Musselmacka med keso

Musselmacka med keso

De här mackorna är kanske inte så färgglada, men desto godare! Med jämna mellanrum dyker de upp på menyn här hemma. Jag brukar improvisera, så det är lite svårt att ange exakta mängder. Man tar i stora drag keso och musslor och rör ihop lite vårdslöst och kryddar med vitlök. Här använder jag musslor på burk. Om den här rätten ska tävla, så blir det mot vitlöksmusslor i ugn (stekt ströbröd, rejält med smör, vitlök och hackad persilja läggs över musslorna och så gräddar man i het ugn tills smöret puttrar. Vitt bröd till.). Oj, det är också gott!

Räcker till ca 6 mackor

ca 6 skivor ljust bröd  – lantbröd eller franska

250 g keso (eller några skedar Creamy Spread från Tofuline för mjölkfritt alternativ  se  nedan!)

1450-200 g musslor  (från burk)

1 vitlöksklyfta

skivad rödlök

salt och peppar

Några blad basilika om du har

1/2  dl riven ost eller en boll mozarella. Ta det du har. Man kan också hoppa över osten för en magrare macka.

Kolla musslorna, så att skägget är borta. Rör ihop musslor och keso med vitlök och ev ost. Det går också bra att lägga mozarellan på röran. Salta och peppra.  Om brödet är dagsgammalt kan man droppa lite olivolja på, annars brukar jag hoppa över smöret. Men det är en smaksak. Fördela röran på bröden. Snåla inte – kanske räcker röran bara till fem mackor…)! Toppa med lökskivor och grädda i ugnen på 200-225 grader tills ytan ser lite gräddad ut, ca 7-10 minuter. Lägg på ett par basilikablad och servera med tomatsallad eller annan sallad efter smak.

Mjölkfritt: Byt ut keso mot några skedar Tofuline Creamy Spread med örter/vitlök. Hoppa över osten och bred bröden med mjölkfritt margarin eller droppa bara på lite olivolja. Kontrollera att brödet är mjölkfritt också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s