Sötsyrlig mangogryta – koka kött till flera rätter

Sötsyrlig mangogryta

Sötsyrlig mangogryta gjord på grytbasen

Att laga mycket på en gång och frysa in är smart om man ibland har svårt att hinna laga från grunden men ändå inte vill falla i halvfabrikatens fälla. Den här köttgrytan bygger på en bas som sedan enkelt kan kryddas och kompletteras med olika smaker och grönsaker. Grytbasen är tänkt att delas i fyra delar – men vi är fem i familjen och jag vill dessutom ha en lunchlåda, så jag delar den alltid i tre och gör 1 1/2 sats av smaksättningen.

Grytbas

2,4 kg grytbitar av nöt (eller hel bit av bog eller högrev)
2 gula lökar
2 morötter
ca 1 liter vatten
2 flaskor lättöl à 33 cl
20 vitpepparkorn
4 lagerblad
1/2 dl soya
1 msk salt
50 g smör eller olja att steka i (om det ska vara mjölkfritt, använd olja)

1. Skala lök och morot och skär i grova bitar.

2. Skär ev. köttet i 3×3 cm stora bitar. Bryn i omgångar. Lägg över i en stor kastrull eller tryckkokare. Häll på vatten och öl.

3. Koka upp och skumma av.

4. Tillsätt lök, morot, peppar, lagerblad, soya och salt. Sjud under lock i 1-1 1/2 timme. Eller ca 20 minuter i tryckkokaren.

5. Ta upp grytbitarna och fördela i 4 frysförpackningar.

6. Sila av buljongen och fyll på i burkarna (ca 4 dl buljong i varje). Kyl och frys in.

Nu kommer vi till smaksättningarna. Idag får ni en av dem. 🙂

Sötsyrlig mangogryta

4 portioner

1 sats grytbitar + buljong
1/2 purjo
1 röd paprika
ca 300  g blomkålshuvud
1 msk tomatpuré
1/2 – 1 tsk sambal oelek
1/2 dl mango chutney
200 g frysta, tinade mangotärningar
2 dl matyoghurt (eller 2 dl havregrädde)
2 msk rostade cashewnötter eller jordnötter
salt, peppar

1. Ansa, skölj och strimla purjon. Kärna ur paprikan och dela i grova bitar. Bryt loss buketter från blomkålen. Dela dem om de är stora. Det går bra med broccoli också, som bilden visar. Det fanns ingen fin blomkål att köpa.

2. Fräs purjolöken i smör eller olja i en gryta i ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare  någon minut.

3. Tillsätt paprika, blomkål, grytbitar, buljong och sambal oelek (ju mer desto starkare gryta).

4. Blanda i mango chutney och låt koka ihop ca 5 minuter. Om du väljer havregrädde istället för youghurt kan du låta den koka med nu.

5. Tillsätt yoghurten och mangotärningarna och värm en kort stund. Låt inte koka, såsen kan skära sig.

6. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

7. Strö nötterna över grytan och servera med ris.

Jag brukar göra 1 1/2 sats till familjen och får i bästa fall matlåda till nästa dag, eller en portion till sonen som han äter innan träning.
Receptet kommer från Buffé 1-2008 och är komponerat av Camilla Thörnqvist. De andra smaksättningarna är grönpeppar, gulasch och fransk lantgryta.

Annonser

3 responses to “Sötsyrlig mangogryta – koka kött till flera rätter

  1. …dessutom ska gulashen INTE redas av. 🙂

  2. Hej
    Alldeles för mycket lök till den ungerska gulashen, 2 lökar räcker och köttet får absolut INTE brynas först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s