Jordgubbsfromagetårta – midsommar är jordgubbar!

Ingen midsommar utan jordgubbar!

Ingen midsommar utan jordgubbar!

Denna midsommar blev inte som de brukar. Varannan i Blekinge. Varannan hos oss på landet. Nej, denna gång var vi ”hemma i stan” utan traditionsenligt besök av familjen Johansson. Orsaken var att vår  store son skulle till Kanada på tre veckors hockeyläger mitt i midsommarhelgen. Men det blev bra ändå, med gäster, sillunch och grill. Även vädret bröt traditionen: det var soligt!

Det finns två smaker jag inte vill vara utan på midsommarafton: matjessill och jordgubbar. Silluncherna får gärna vara traditionella, utan överraskningar. När det gäller jordgubbarna brukar jag hitta på lite olika sätt att presentera dem. Denna gång blev det fromagetårta. Den blev riktigt smarrig och kommer absolut att ”bakas” igen hemma hos oss! Receptet hittade jag helt enkelt i en annons för Lindahls turkiska/grekiska yoghurt. Börja i god tid, för tårtan ska stå i minst sex timmar.

Jordgubbstårta med jordgubbsfromage

Fromagetårta med jordgubbar

Fromagetårta med jordgubbar. Limen ger en fin syrlighet.

Tårtbotten delad i tre delar (det funkar med köpt – eller baka egen) 22-24 cm.

Form med löstagbar kant, 24-26 cm.

5 dl turkisk/grekisk youghurt
3 dl vispad grädde
450 g jordgubbssylt
1 lime, saft och skal
5 blad gelatin
2 msk florsocker
3 msk vatten eller rödvin

Garnering: 1 liter färska jordgubbar

1. Baka tårtbotten, om du vill göra det. Jag brukar ta köpt tårtbotten.

2. Blötlägg gelatinbladen i vatten under 5 minuter.

3. Värm yoghurten försiktigt till rumstemperatur i mikron.

4. Krama ur gelatinet. Häll på rödvin/vatten på gelatinbladen och smält dem i vattenbad (alt i mikron).

5. Blanda lite yoghurt i gelatinblandningen och rör om. Blanda sedan i resten av yoghurten.

6. Blanda med limesaft, rasp, socker och jordgubbssylt.

7. Rör i den vispade grädden.

8. Lägg första delen av tårtbotten i en form med löstagbar kant. Formen ska vara lite större än tårtbotten (ca 2 cm). Då blir kanten på tårtan snyggare. Lägg på fromage. Lägg på nästa lager tårta och mer fromage. Avsluta med fromage. Var noga med att fromagen täcker hela ytan ända ut till tårtringen.

9. Täck över tårtan med matfilm och ställ kallt i minst 6 timmar.

10. Skölj och snoppa jordgubbarna och dela dem i halvor. Garnera tårtan med jordgubbarna.

Annonser

One response to “Jordgubbsfromagetårta – midsommar är jordgubbar!

  1. Pingback: Varm jordgubbspaj | matmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s