Grilla grilloumi och servera med somrig sallad

Somrig sallad

Somrig sallad med jordgubbar och melon passar bra till den salta grilloumin.

Halloumi har jag nog ätit då och då i 20 år. Men nu har det kommit grilloumi också. Denna fasta, lite salta ost passar bra att steka eller grilla. Sältan gör att den är väldigt god tillsammans med till exempel melon och jordgubbar. Jag testade både ”ekologisk” och ”premium” (den finns även som ”original”). Skillnaden mellan dessa två ostar kan du läsa längre ner i detta inlägg. Personligen tycker jag att premium var strået vassare, eftersom får/getsmaken är mer påtaglig. Men båda sorterna är riktigt goda. Okej, jag kan inte påstå att det enda barnet som provade grilloumi gillade den särskilt. Tjejen fick marinerad, grillad sojaburgare, då hon inte tål mjölk.

Själva osten skivade jag bara i cm-tjocka skivor och lade på grillen några minuter.  Till serverade jag både en broccolisallad med bacon och denna härliga, somriga sallad (det är inte så noga med mängderna):

1 kruka sallat

50-75 g färsk spenat

50-75 g ruccola (kan också serveras vid sidan av om man som jag har barn som inte gillar ruccola)

en rejäl klyfta vattenmelon (eller annan, valfri sort)

1 msk balsamvinäger

2-3 msk rapsolja eller solrosolja

salt och nymalen svartpeppar

en näve rostade solrosfrön
(då jag precis hade stekt bacon friterade jag fröna i baconfettet. Det blev jättegott – om än varken vegetariskt eller supernyttigt. Man kan rosta dem i torr panna också.)

1. Skölj sallat, spenat och ruccola.

2. Rosta solrosfröna, om du inte har färdigrostade.

3. Skölj gubbarna och skiva dem. Dela melonen i tärningar.

4. Blanda allt och häll på dressingen. Låt stå några minuter innan servering.

Servera gärna med goda baguetter.

Grekisk Grilloumi finns i tre olika varianter och smaker:

• Grilloumi Original (200g och 400g). En klassisk grekisk grillost med mild, fyllig smak och lätt sälta. Konsistensen bjuder på lätt tuggmotstånd.

• Grilloumi Premium. En lite lyxigare Grilloumi gjord på hälften får- och hälften getmjölk vilket ger en rikare smak med mer karaktär. Har en något fastare konsistens än Grilloumi Original.

• Grilloumi Ekologisk. KRAV-märkt grillost med jämn smak och konsistens. Mjölken består av ko-, får- och getmjölk (70/15/15) och kommer från ekologiska gårdar som bygger på traditionella metoder som inte tär på områdets natur. Grilloumi Ekologisk har en något mer karaktär än originalet.

Om företaget Fontana:

Fontana Food grundades 1978 av Frixos Papadopoulos, inflyttad till Sverige från grekiska Cypern. Företaget saluför noga utvalda matvaror från Grekland och länderna kring Medelhavet. Fontana arbetar efter att alla produkter ska hålla bästa kvalitet, vara genuina och hälsosamma.

Frixos Papadopoulos kom till Sverige med sin familj 1975. Han bestämde sig för att inte bara anpassa sig till det svenska samhället utan även att introducera det grekiska köket och den grekiska matkulturen för svenskarna.

Från de första produkterna, juice och nektar på burk från Cypern som såldes i en gammal VW-buss, har företaget haft en snabb utveckling och tillväxt. Idag har Fontana Food 40 medarbetare, närmare 350 produkter i sortimentet och en omsättning på ca 300 Mkr. Företaget har sitt huvudkontor i Tyresö utanför Stockholm. www.fontana.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s