Tabouleh – friskt och gott till grillat

Det här receptet fick jag av en familj i Frankrike under min ”franska period”. De bodde utanför Marseille, men hade bott flera år i olika nordafrikanska länder. Receptet kommer från ursprungligen från Marocko och det har stått sig som en sommarfavorit hos oss genom åren, framför allt till grillat. Myntan är viktig för den rätta smaken!

Tabouleh med citron och mynta

Tabouleh med citron och mynta

ca 8 portioner

500 g couscous

1 finhackad gul lök

2 dl olivolja

2 dl nypressad saft från citroner (3-4 st)

2 tsk torkad mynta eller en näve färska blad

1 tsk torkad basilika eller ett par msk färska blad

1 bunt/kruka persilja, hackad

1 stor skalad gurka, tärnad

6-8 mogna tomater, delade i smala klyftor som i sin tur delas.

salt

Blanda allt och låt svälla i minst tre timmar i kylskåp. Det blir nästan ännu bättre att låta den stå till nästa dag, men blanda då inte i tomat och gurka förrän någon timme innan servering. Håller ett par dagar i kylen, men tomater och gurka blir lätt lite mjuka..

Tabouleh med grillad baconfisk

Tabouleh med grillad baconfisk

Servera med t ex kyckling, stark korv eller grillat lammkött.

Om man vill dra ner lite på oljan eller har lite bråttom, kan man fuska lite. Koka då couscousen i lite mindre vatten än rekommenderat och låt svalna. Häll sedan i 1 dl olja och gör sedan som vanligt.

Annonser

2 responses to “Tabouleh – friskt och gott till grillat

  1. Pingback: Grilla baconinlindad torsk | matmorsan

  2. Pingback: Försvinnande goda lammfärsspett på grillen | matmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s