Franskt lantbröd

Detta lantbröd bär upp vilket pålägg som helst utan att för den skull försvinna helt i bakgrunden. Du kan göra limpor eller stora dekorerade bröd lika väl som frallor av degen. Min mamma har bakat det sedan jag var liten och jag tröttnar aldrig på det. Som allt surdegsbröd mår detta bröd bra av att få stå och vila, gärna till nästa dag, men absolut några timmar efter att det har svalnat. Om du kan hålla dig 😉

Franskt lantbröd

Franskt lantbröd. Brödet ska vara gyllengult - inte för hårt gräddat på ytan.

Dag 1

3 dl ljummet vatten
25 g jäst (½ paket)
3 dl rågsikt

Lös upp jästen i lite av vattnet och rör sedan ihop allt till en lös deg. Täck över med plast och låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar (över natten).

Dag 2

Surdegen
7½ dl ljummet vatten
1-1½ msk salt
1 msk neutral olja
9 dl rågsikt
ca 14 dl vetemjöl

Blanda allt, men spara minst 1 dl mjöl till utbakningen och knåda 3-4 minuter i maskinen eller lite mer om du knådar för hand. Degen ska vara något klibbig men ändå relativt fast. Ta lite mer mjöl om det behövs.

Jäs till dubbel storlek under duk, ½-1 timme.

Tryck ner degen/kör några varv i degmaskinen och ta upp degen på mjölat bord.

Tre limpor

Smörj tre formar med smör eller olja. Dela degen och knåda varje del lite innan du formar limporna. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla eller spraya på vatten. Grädda i 225 grader varm ugn i 35-45 min. När 10 minuter återstår stjälper du upp limporna ur formarna och gräddar färdigt dem upochner eller på sidan.

Stort dekorerat bröd

Till jul och påsk brukar vi skapa vackra bröd med utstansade mönster eller bokstäver och en krans runt brödet. Fäst dekorationen med lite vatten. Om du gör ett stort bröd av hela degen gräddas det i 175 grader varm ugn i ca 1 timme. Annars gräddar du bröden som ovan, fast utan form och utan att vända bröden på slutet. Spraya/pensla brödet med vatten innan du ställer in det i ugnen.

Frallor

Jag har ingen bild på dessa vackra frallor just nu. Lite pyssligt är det… om man vill göra det enklare för sig gör man bara avlånga bullar. Rulla degen i ca 15 cm långa, fingertjocka bitar och fläta. Fäst ändarna väl/vik under. Lägg flätorna/bullarna på plåtar och jäs ca 30 min. Pensla med ägg pch strö på svarta vallmofrön. Grädda i ca 12 minuter i 225 grader varm ugn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s