Kärt barn har många namn: Palt, knödel, kroppkaka, klöße

Många tror att knödel är något udda, något som man bara äter i andra länder, men både palt och kroppkakor är ju väldigt likt potatisknödel. Jag har aldrig ätit palt förut. Konstigt nog. Kanske för att vi har vår egen tradition av olika knödelsorter i min familj. Så när man stöter på en påse mix för pitepalt måste man ju bara prova!

Pitepaltmix

Pitepaltmix - måste provas. Inga konstigheter i men vad innehåller ströbrödet undrar vi som måste vara vaksamma pga allergier?

Mixen innehåller lite förenklat kornmjöl, vetemjöl, havremjöl  och potatis. Den blandas bara med vatten och får sedan står och dra i 10 minuter. Sedan gör man bollar som kokas i 45 minuter.

pitepalt-fyllning

Jag gjorde båda varianterna som stor på påsen för att testa: dels med fläsk inuti, dels med stekt fläsk till istället. Innan kokningen tjuvsmakade jag på degen. Den var god. Inga konstiga bismaker. Risken finns alltid att denna typ av mat blir kladdig och kompakt, men den färdiga palten är stunsig. Riktigt trevlig.

pitepalt

Lite för fett fläsk inne i bollen som ni ser... men annars var den god! Lingonen och smöret på tallriken hade behövt övervakas av en stylist. ;-P

Till dagens middag mumsade vi mest i oss den fläskfyllda pitepalten med lingon och kålsallad (och några knapriga fläskbitar). Fyra av fem i familjen tyckte det var gott. Jag tycker att fläsket kunde ha varit mer ”köttigt” inne i palten, men det kan ju inte Kungsörnen som gjort mixen rå för.

Senare i veckan kommer jag att använda bollarna som blev kvar (de utan fläsk i). När jag har knödel över brukar jag tärna den och steka den med lök och till slut knäcker jag ett par ägg över och rör om. Det behövs bara två bollar, en halv lök och ett ägg per portion. Glöm inte att salta och peppra. Detta enkla recept funkar säkert med palt också.

Gillar man mjölmat kan man absolut köpa denna mix. Om den smakar som pitepalt ”ska” smaka har jag ingen aning om, däremot. Det finns också massor av smarriga recepttips på www.ilovepitepalt.se. Där kan du också tävla med ditt eget pitepaltrecept.

Om du är nyfiken på att göra egen potatisknödel kan du läsa hur man gör i ett av mina tidigare inlägg.

Slutligen har jag har en synpunkt på instruktionen på paketet: de vill att man ska fylla en paltboll i taget med fläsk och rulla ihop, men risken är ju stor att man sitter med för lite eller för mycket fläsk kvar när man kommer till slutet.

Annonser

One response to “Kärt barn har många namn: Palt, knödel, kroppkaka, klöße

  1. Pingback: Tweets that mention Kärt barn har många namn: Palt, knödel, kroppkaka, klöße | matmorsan -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s