Spanska fåglar – eller tjeckisk fylld lövbiff i ljuvlig sås

Spanska fåglar

Spanska fåglar

De här fyllda lövbiffarna är underbart goda. Det är alltså inte småfåglar vi ska äta! Receptet kommer från Tjeckien och min mamma har ”alltid” lagat dem hemma hos oss. Med jämna (eller ojämna snarare) mellanrum kommer hon med en stor burk fåglar som hon har knåpat ihop åt oss. Och vi kastar oss över dem. Ingen vill bli utan!

Receptet anger att man ska ha en stor lövbiff per person, men det går förstås också med lite mindre och fler biffar. Huvudsaken är att de håller ihop bra. Hos oss är alla förtjusta i rätten, så det brukar gå åt mer än en till varje person…

Till fyra personer

4 stora lövbiffar, så hela som möjligt och inte för tunna
1-2 lättkokta morötter
4 baconskivor
1-2 varmkorvar eller 3-4 prinskorvar
2-3 hela ättiksgurkor
senap (vanlig svensk)
mjöl att vända rullarna i
tråd att binda rullarna med

Såsen:
1-2 finhackade gula lökar
2-3 dl köttbuljong
maizena eller arrowroot att reda med.

Gör så här:

Sträck ut lövbiffarna på en skärbräda eller tallrik. Bred senap på skivorna.  Salta och peppra. Skär morot, korv och gurkor på längden till tunna stavar. Stavarna ska vara lite kortare än lövbiffens bredd. Det är svårt att ange exakta mängder fyllning, men tänk att du ska ha 2 tunna stavar av varje sort till varje rulle. Dela baconskivorna en gång på längden och dela till lagom långa bitar. Lägg på 2 bitar var av morot, korv, gurka och bacon av  på lövbiffarna (1 av varje om de är små). Rulla ihop till fasta rullar och snör till ändarna och mitt på så att inte fyllningen ramlar ut. Har du ingen tråd kan du använda tandpetare (räkna dem…). Salta och peppra runt om. Vänd fåglarna i mjöl och bryn dem i olja.

Stek den hackade löken i en traktörpanna utan att den tar färg. Lägg rullarna på och späd med vatten. Rullarna ska inte ligga täckta av vatten, utan det ska bara vara ca 1-2 cm på botten. Lägg på lock och sjud på ganska svag värme tills köttet är mjukt, ca 20 min. Vänd då och då och kolla att det inte kokar torrt eller att fåglarna fastnar i botten. Tag upp rullarna. Späd med buljong om det verkar behövas mer sås (det gör det alltid hos oss) och red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Såsen ska vara tjock och mustig.

Ta bort tråd eller tandpetare och lägg ner fåglarna i såsen. Servera med ris, gärna vanligt ”matris”, och en sallad. Fåglarna går utmärkt att värma försiktigt i såsen om du vill göra dem i förväg.

3 svar till “Spanska fåglar – eller tjeckisk fylld lövbiff i ljuvlig sås

  1. Ping: Grattis mamma – min matinspiratör! | matmorsan

  2. Ping: Tweets that mention Spanska fåglar – eller tjeckisk fylld lövbiff i ljuvlig sås | matmorsan -- Topsy.com

  3. Seriöst lockande. *yumm*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s