Grönpepprig köttgryta – favorit från Buffé

Fantastiskt skönt att kunna plocka fram en grytbas från frysen som man bara kryddar färdigt medan potatisen kokar. Den här grytan kommer från buffé 2008 där Camilla Thörnqvist gör olika grytor på en grytbas. Receptet tål att upprepas – för det är väldigt användbart och gott. Grytbasen görs med lättöl, men jag byter ofta till balsamvinäger och extra vatten.

Grönpepprig gryta

Grönpepprig gryta - en perfekt söndagsmiddag

Jag har tidigare gjort ett inlägg om en sötsyrlig mangogryta på grytbasen. Nu är det dax för den grönpeppriga varianten. Den är mycket omtyckt av alla i familjen. Grytbasen hittar du i mitt tidigare inlägg om mangogrytan eller direkt på icas hemsida. Sök efter Grytbas.

1 sats grytbitar + buljong från grytbasen (tinad)
1 gul lök
3 morötter
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde/För mjölkfritt använd Oatly iMat
1-2 tsk torkade grönpepparkorn
2 tsk kinesisk soya
1 msk maizena (endast äkta maizena och inte ”Maizena redning” om det ska vara mjölkfritt)
olja
ev salt och peppar

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en gryta några minuter. Slanta morötterna och fräs dem ett par minuter med löken. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut.
2. Tillsätt grytbitarna, buljong och crème fraiche eller grädde/Oatly. Smula ner grönpepparn.
3. Låt koka 5-10 minuter. Smaka av med soya.
4. Blanda ut maizena i lite vatten. Rör ut blandningen i grytan. Koka upp och låt sjuda i 2 minuter. Smaka ev av med salt och peppar.

Jag brukar servera med kokt eller pressad potatis och sallad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s