Jag tog en sväng till Polen

I veckan var jag i Poznan med jobbet. Mitt jobb har tyvärr inget alls med mat att göra. Men äter gör man ju ändå. Det var första gången jag var i Polen och jag såg fram emot att jämföra tjeckisk mat med polsk. Av våra värdar förstod jag att vissa rätter vi åt var typiska för en delen av Polen som vi var i. Vi kom vid sen lunchtid till Poznan första dagen och gick från hotellet till gamla torget där restaurangerna bokstavligen ligger vägg i vägg. Kollegan och jag valde en restaurang med traditionell mat och blev väl egentligen lite för mätta för att kunna hantera kvällens middag.

Den middag som våra polska värdar erbjöd intogs på en traditionell, rustik restaurang. Maten var god, men portionerna enorma. Det var förrätt, soppa, varmrätt och dessert. Varje gång kunde man välja mellan två alternativ. Efter rökt lax valde jag en polsk rödbetssoppa, som olikt den ryska, var helt klar. Den var mycket god och serverades med en vårrulle med paté i. Kollegan valde en syrlig korvsoppa serverad i en skål av bröd.

Att langa fram kameran i tid och otid är svårt och troligen helt olämpligt i såna här sammanhang. Så vi har bara ett par kort från middagen, som för övrigt var mycket trevlig med en härlig blandning av tyskar, fransmän, spanjorer, vi svenskar och de polska värdarna.

Korvsoppa i brödskål

Korvsoppa i brödskål

Efter soppan hade jag gärna hoppat direkt till efterrätten. Men nu kom paradnumret. En  _h_a_l_v_ anka per person med tre stora knödlar, sås och rödkål.

Anka med knödel och rödkål

Anka med knödel och rödkål

Stackars anka och stackars kock; jag lyckades bara peta lite här och där i ankhalvan. Åt en knödel och njöt av rödkålen som var mycket fint anrättad. Och då är jag ingen som brukar peta i maten, jag kan äta en hel del… Förutom rödbetssoppan, var desserten den största behållningen; en varm ostkaka med russin. Den påminde mer om de tyska varianterna än om en svensk ostkaka. Till slut en kopp gott kaffe. Det måste jag säga: kaffet var prima överallt utom till frukosten på hotellet. Där var det klent.

Andra dagen i Polen hade vi ett heldagsmöte. Vid lunchtid bröt vi för att äta en bit. Det visade sig vara en riktig gourmetmiddag i vip-sviten där fyra kypare passade upp på oss elva vid bordet. Bordet var tre meter brett, dekorerat med liljor och böljande tyger och jag var värdens bordsdam. Jösses, så ovant för en svensk som inte brukar frottera sig med eliten. Den tryckta menyn lät jag glida ner i väskan som minne.

Maten var fantastisk. Det serverades både vin och vodka. Jag blev alltid serverad först, eftersom jag var värdens bordsdam, sedan den andra kvinnan i sällskapet och värden blev förstås alltid serverad sist. Ni kanske alltid rör er i sällskap där man håller så här hårt på etiketten, men jag jobbar i ett jämställt företag, så där är det sällan så noga med såna här detaljer. Och inte har vi så här flådiga luncher heller, för den delen.

Det som fick mig att tappa hakan mest av allt var när kyparna gick runt och frågade om man ville ha mjölk eller socker i kaffet. Om man ville det lade de i så många skedar socker som man ville ha i koppen. Det var inte tal om att ta själv. Ögonbrynen satt nog i hårfästet när jag iakttog detta.

Mötet framskred som planerat, vilket naturligtvis var centralt för min resa till Polen. På mötesbordet, som också det var rejält och täckt av en duk, stod massor av kaffe, te, vatten, juice och så de där goda små gifflarna, som tydligen också var en lokal specialitet. De var fyllda med plommonsylt eller vallmo. Två saker jag är mycket svag för. Men efter all anka och gourmetmat var jag så mätt, att jag inte ens kom mig för att köpa med mig varken bröd eller lokala specialiteter hem. Och jag som alltid fyller resväskan med bröd när jag är ute och reser!

Poznan

Gamla torget i Poznan. Staden har ca 600 000 invånare och är en industriell stad till skillnad från Krakow, som anses vara en kulturell dito.

Tapasrestaurangen

Tapasrestaurangen på morgonen. Kände knappt igen den från kvällen innan. Då var det blommor och marschaller utanför.

På kvällen hade de polska värdarna tagit avsked av oss, spanjorerna hade farit till Berlin och kvar var en tysk, en fransman och så kollegan och jag. Tysken suktade efter en lite finare middag, men vi andra ville ha det lite enklare, så vi smet till slut  in på en tapasrestaurang på gamla torget. Det var ett bra val – deras grillade räkor visade sig vara en höjdare. Fast så här efteråt kan jag tänka att det kanske inte hade varit fel med lite mer polsk mat, trots allt. Polsk mat, som nog kan beskrivas som en blandning mellan tjeckisk och tysk mat, med mina referenser.

Och varför, i hela friden, köpte jag inget bröd?

Bageri i Poznan.

Bageri i Poznan.

Annonser

3 responses to “Jag tog en sväng till Polen

  1. Pingback: Tweets that mention Jag tog en sväng till Polen | matmorsan -- Topsy.com

  2. Underbart minireportage!
    Jag har aldrig varit i Polen mer än i luftrummet men jag har hört så mycket gott just om matkulturen, och nu har du satt pricken över det med din skildring 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s