Karlssons frestelse på två sätt – i ugn och som snabb färsgryta

Senap och soya är gott tillsammans. Mjuka upp med lite (havre)grädde och du får en mumsig frestelse eller färsgryta. Rätten är väl inte någon explosion i färger, men du kan låta persilja eller små paprikabitar ge  lite färg vid servering.  Den något snabbare färsgrytan kom till en vardag när jag inte hade tålamod att vänta på ugnsvarianten.

Karlssons frestelse i ugn

10 mjöliga potatisar
4-5 lökar
4 msk soya
4 tsk fransk senap
3 dl grädde (alt Oatly iMat för mjölkfritt)
400 g köttfärs
lite smör eller olja att steka i (endast olja vid mjölkfritt, även för smörjning av formen)
salt och peppar

Skala och strimla potatisen.
Tärna löken, eller skiva den tunt och bryn den i olja tillsammans med färsen. Peppra och salta.
Gör sås av senap, grädde och soya.
Varva potatis, lök och färs i en smord ugnssäker form. Häll såsen över.
Grädda ca 45 minuter i 225 grader varm ugn. Servera med en grönsallad.

Karlssons frestelse

Karlssons frestelse kan se lite... brun ut. Men den smakar gott!

Karlssonsgryta på spisen

Karlssons som gryta

Karlssons som gryta

2 lökar
4 tsk fransk senap
4 msk soya
2 ½-3 dl grädde (alt Oatly iMat för mjölkfritt)
400 g köttfärs
salt och peppar
Olja att steka i
Röda paprikabitar

Stek löken glansig. Bryn färsen. Lägg allt i en gryta och koka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och/eller paprikabitar.
Den här grytan kan serveras med t ex fullkornspasta, ris eller potatis. Du kan också tärna potatis och låta den koka med i grytan.

Nu senast hade vi potatis i kylen som jag stekte. Man tager vad man haver. Glöm inte grönsalladen!

Annonser

3 responses to “Karlssons frestelse på två sätt – i ugn och som snabb färsgryta

  1. Pingback: Tweets that mention Karlssons frestelse på två sätt - i ugn och som snabb färsgryta. God vardagsmat! -- Topsy.com

  2. Helt klart en gottvarning här 🙂
    Tror faktiskt att våra barn skulle äta Karlssons utan att tveka, kanske man skulle peta i lite strimlad och mjukad vitkål där i..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s