Nougat Montélimar – en vit dröm

Nougat Montelimar
Denna nougat är nog mitt favoritgodis i jultid. Ja, näst efter skumtomtar då. 😉

Sött, segt, knaprigt, honungsdoftande, vackert.

Jag stötte på denna vita dröm på ett julbord på Asa Herrgård utanför Lammhult för några år sedan. Jörgen och Mia som då drev stället var vänliga nog att skicka med receptet. Antagligen var det det enda sättet att få bort mig från godisrummet. Jag vet inte om det ser likadant ut idag, men då, för tre år sedan, fanns det ett eget rum för alla sötsaker. Hela julbordet var en trevlig upplevelse, för övrigt.

Jag återger receptet som jag fick det i min hand, men jag brukar alltid halvera det. Det räcker ändå till nästan en bakplåtsstor bit. Vill du också halvera? Se sist i inlägget!

Maräng

120 g socker
150 g äggvita

Sockerlag

240 g vatten
720 g socker
420 g glukossirap
420 g honung

390 g mandlar
390 g hasselnötter
300 g pistagekärnor

Florsocker

Vispa marängen till moussekonsistens. Sätt ugnen på 200 grader. Koka ingredienserna till sockerlagen till 135 grader (det tar en stund). Häll sockerlagen i en tunn stråle i marängen under vispning. Fortsätt vispa med elvisp i 10 minuter. Rosta/värm nötterna i ugnen i en långpanna under tiden. Passa så att de inte bränns.

Vänd ner nötterna i marängen direkt efter de tio minuternas vispning. Häll massan över florsockrat bakplåtspapper. Kavla med florsockrad kavel till önskad tjocklek (jag kör med  ca 1,5 cm). Man får jobba på, för massan stelnar fort. Om du har en trött elvisp kan den ha det tufft sista minuten av vispningen. Själv har jag en gammal köksmaskin med stor ballongvisp.

Låt nougatplattan svalna helt. Dela i hanterbara större bitar och förvara svalt (lägg ordentligt florsockrade bakplåtspapper mellan lagren. Dela i mindre serveringsbitar precis innan du ska äta nougaten. Den rör sig lite/rinner lite med tiden, så låt den inte ligga framme för länge.

Massan är het, så jag fick tipset att använda (nya) diskhandskar som skydd och det funkar väldigt bra. I receptet jag fick stod det först att man skulle koka sockerlagen till 145 grader, men det var överstruket och ersatt av den lägre temperaturen. Har aldrig testat vad som händer om man kör den till 145 grader. Massan måste bli ännu segare att vispa och slutresultatet hårdare, antar jag.

Mmm, känner ni doften av jul?

Halverade mängder för oss som inte orkar räkna varje gång:

Maräng

60 g socker
75 g äggvita

Sockerlag

120 g vatten
360 g socker
210 g glukossirap
210 g honung

195 g mandlar
195 g hasselnötter
150 g pistagekärnor

7 svar till “Nougat Montélimar – en vit dröm

 1. Hej!
  Hittade detta av en slump när jag surfade runt efter lite julgodis.
  Jag har en fundering till Glukossirapen. Det står 420 gr, ungefär hur mycket är det i deciliter? Svårt att veta hur mycket man ska köpa…. Tacksam för hjälp.

  • Hej!
   15 ml glukossirap väger ca 20 g läser jag innantill på en liten tub. Tidigare har jag plockat ihop småförpackningar, men Dansukker har kommit med en flaska på 400g (står där övrig sirap finns i mataffären). Den räcker till hela satsen, vill jag påstå. De sista 20 grammen kan du fylla på med honung eller socker om du inte vill köpa exakt 420 g. DrOetker har också glukossirap (glykos) som finns i vanliga mataffärer. Annars säljer apoteken småtuber. Lycka till!

 2. Ping: Godis, godis, godis! | matmorsan

 3. vilken matglädje! annan glädje kan komma av att läsa seriestrippar på internet, roliga! genre: ”roy andersson-manga” 🙂

 4. Denna nougat är en av orsakerna till att jag är kompis med dig Veronika!

 5. Men åh så smaskigt! Det ser precis ut som det man köper i Grekland, Turkiet och länderna runt..
  Det här är ett recept jag inte törs visa frugan, ja på den nivån 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s