Matmorsan ordinerar kycklingsoppa

I dessa förkylningstider ordinerar jag helt enkelt en klassisk kycklingsoppa. Den värmer inte bara magen, utan även själen blir som bomull mitt i allt snorande och hostande. Om du inte orkar laga själv – sätt fart på någon som orkar!

Kycklingsoppa

Denna kycklingsoppa är som bomull i både mage och själ i förkylningstider!

Här kommer recept på en rejäl soppkastrull (minst tre liter):

Till kycklingkoket:

1 hel kyckling
1 msk salt
1 morot
1 gul lök
10-15 svartpepparkorn
2 lagerblad

Till soppan:

2 morötter (ca 2 dl fint tärnad)
1 palsternacka (ca 1 dl fint tärnad)
en bit rotcelleri (ca 1 dl fint tärnad)
2 vitlöksklyftor
1 liten eller en halv normalstor purjo
ca 2 liter kycklingbuljong (på fond eller träning)
125 g soppnudlar
(ev 2 dl frysta ärter på slutet)

persilja

Koka först kycklingen:

Dela kycklingen i 4-8 bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten och låt koka upp. Skumma och sätt till löken och moroten, grovt delade, samt salt och lagerblad och pepparkorn. Koka ca en timme, tills benen lossnar lätt från köttet. Om du har tryckkokare lägger du allt i den och kokar under tryck i ca 10 minuter.

Ta upp kycklingen ur buljongen, låt den ryka av lite och ta sedan bort alla ben. Dela köttet i mindre bitar.

Sila buljongen och släng kokgrönsakerna. Om du är rädd för fettet kan du kyla buljongen och ta bort fettkakan innan du gör nästa steg. Jag brukar inte göra det.

Skala och skär rotsakerna i fina tärningar. Strimla purjon. Fräs först rotgrönsakerna ca 3 minuter minuter i olja och sätt sedan till purjo och tunt skivad vitlök. Fräs någon minut och häll sedan på buljongen från kycklingkoket. Fyll på med buljong från tärning eller fond så att det blir ca 2 liter. Låt koka 10 minuter. Sätt till soppnudlarna och koka dem enligt anvisning. Sätt eventuellt till ärterna.

Lägg i kycklingköttet och späd med ytterligare buljong till önskad konsistens.

Klipp massor av persilja över soppan och servera den rykande het. Ibland låter jag stjälkarna från persiljan koka med i soppan för smaken.

Svårt att hitta soppnudlar/småpasta? Kolla i en balkanlivs eller ta t ex risoni.

God bättring!

Annonser

8 responses to “Matmorsan ordinerar kycklingsoppa

  1. Pingback: Ingefärsshot motar förkylningen | matmorsan

  2. Bästa soppan jag vet! Jag brukar skippa soppnudlar/pasta och göra klimp till istället!

  3. Pingback: Höns i curry | matmorsan

  4. Jättegott, mild, värmande och härlig. Smakar precis som ujhazi tyukhusleves (Ungersk kycklingsoppa). Mmmmmm

  5. Superb, what a web site it is! This weblog presents useful information to us, keep it up.

  6. Oh yes! Precis vad som skulle sitta fint just nu 🙂
    Vi kör med fjärilspasta då det blir lite enklare för miniorerna, lite mindre gnäll och kladd 😉

    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s