Knådfria frukostfrallor

I julklapp fick jag Martin Johanssons (@paindemartin på twitter) bok Enklare bröd och jag har hunnit baka en hel del spännande skapelser ur boken: Frukostfrallor med solrosfrön (flera gånger och i flera varianter efter eget huvud), rågisfrallor med russin, en kaffekavring och ett aprikos- och nötbröd. Trevliga bröd allihop, men de ljusa frallorna faller familjen bäst på läppen.

Frallor

Ljusa frallor på vetemjöl och rågisar med russin är gott till frukost.

Det är svårt att låta bli att blanda ihop en deg på kvällen när den bara behöver röras ihop med en slev. Inget körande med en väsnande degmaskin eller tidsödande knådning. På morgonen läggs degen upp på bakbordet och delas i lämpliga delar och efter lite jäsning rätt in i ugnen. Det har blivit lite ”måste” här hemma att ha färska frallor åtminstone en av helgmorgnarna.

Däremot har jag inte hunnit prova att baka enligt Martins vila-vika-metod ännu (se filmen om vila-vikametoden!). Man måste ju hålla sig hemma ett bra tag för att hinna med alla vikmoment. Men det kommer.

Här kommer receptet på Martins solrosbullar, som är enkla att variera efter egen smak. Jag tar bara upp viktmängderna, men om du hellre vill baka med måttsats, så finns de mängderna  i Martins bok. Jag brukar spruta in vatten på brödet med en blomspruta i början av gräddningen, medan Martin använder en oöm plåt som står under den du bakar på. Där läggs en isbit när du sätter in bröden.

3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g rågsikt
6-9 g havssalt
20 g honung
solrosfrön eller andra frön till utbakning

På kvällen: Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt ungefär i mitten av ugnen (+ ev en i nedre delen för isbiten). Eller använd baksten om du har det. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik en gång på längden så att fomen påminner om en baguette. Pensla degen med vatten och strö på ordentligt med solrosfrön och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Dela degen i 4-5 cm breda bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Det ska bli 8-10 bröd totalt.  Låt papperet glida in på plåten med hjälp av en skärbräda, plåt eller bricka och spruta in i ugnen med en blomspruta. Sänk värmen till 250 (jag sänker dock alltid till 225 eftersom min ugn bränner så mycket ovanifrån) och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler.

Jag har testat att baka efter det här receptets princip, men bytt drygt hälften av mjölet till vetemjöl special och hoppat över solrosfröna. Det blev jättebra. Sen har jag också testat att blanda i ca 50 g  solrosfrön i degen. Det blir också gott. Och så har jag provat att dela degen och lägga bröden på bakplåtspapper innan de får jäsa i 30 minuter. Japp, det funkar det också. Prova dig fram!

Annonser

2 responses to “Knådfria frukostfrallor

  1. Är enkla(re) bröd är en trend nu efter alla ”komplicerade” tro? Bra isåf :))

    • Jag tror att många vill baka, men skräms lite av surdegarna och all tid man måste lägga på den, trots allt. Så de här bröden som kan bakas till och med utan degblandare eller knådning är säkert lockande för många. Det blir som två motpoler. Båda ger gott bröd. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s