Mustig och mumsig färs- och rotsaksgryta

När man läser kålrot, morot och lök i ingredienserna till den här grytan kan det hända att man tänker ”jasså, trist”. Men den här grytan är allt annat än jasså eller trist! Den är underbart mustig och god. Den går också under namnet ungersk gryta.

Rotsaksgryta

Mumsig rotsaksgryta

400 g nötfärs
½ kålrot (normalstor)
3 morötter
1 röd paprika
1 gul lök
2 msk olja
2 tsk paprikapulver
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk soya
persilja
salt och peppar

Rotsaksgrytsfräs

Grönsakerna ska helst fräsas var sort för sig. (Jag gjorde dubbel sats med en röd och en grön paprika.)

Grönsakerna ska fräsas var sort för sig. Riv kålrot och morötter. Hacka löken lite grovt och strimla paprikan. Var lite aktsam på hur mycket olja du använder när du steker, för grönsakerna suger åt sig hur mycket fett som helst. Försök att hålla dig till de 2 msk som anges i receptet.

Rotsaksgrytefärs

Paprikapulver som steks för hårt kan brännas vid och smakar då beskt. Tillsätt därför paprikapulvret efter stunds fräsande av färsen.

Bryn färsen och blanda i paprikapulver och de krossade vitlöksklyftorna. Blanda färs och grönsaker i en gryta. Häll i soya och låt puttra 20 minuter på svag värme. Rör om då och då. Om det känns torrt i botten kan du tillsätta ett par matskedar vatten. Smaka av med salt och några ordentliga tag med svartpepparkvarnen. Strö hackad persilja över vid servering.

Servera med råris och en grönsallad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s