Får-i-kål smakar minsann inte kofta!

Lammkött, kål och lite kryddor. Enkelt och dundergott! Denna gryta kan göras på olika delar av lammet. Om man till exempel har större delar av ett lamm kan man använda bringa, hals och andra bitar som blir kvar vid styckningen. Annars köper man bog, eller varför inte en lammstek, om man inte hittar något annat, även om det kan tyckas onödigt lyxigt. Men det var stek jag använde den här gången. Blev så sugen på rätten, och hittade inte mycket annat lammkött att välja på. Gott blev det. Även barnen gillar rätten.

Får-i-kål

Får-i-kål är lammkött kokt med vitkålsbitar och kryddor. Om du aldrig har provat rätten tycker jag du ska göra det riktigt snart.

800 g lammkött, bringa, bog eller möjligen stek
ett litet kålhuvud eller en stor halva
2 tsk salt
10 pepparkorn
2 lagerblad
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
persilja

Skär köttet i lite större tärningar, så lika i storlek som möjligt. Bryn köttet i lite olja i omgångar.

Tärna vitkålen i ca 2 cm stora rutor. Bryn den försiktigt i omgångar.

Lägg ihop allt och häll på vattnet. Låt allt koka i 45 min till en timme, eller tills köttet är mjukt. Rör om ibland.

Strö på persilja vid servering. Bjud potatis till, kokad i sitt skal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s