Dukatkaka med vaniljsås

Denna bulliga vetekaka i långpanneform doftar gott av citronskal och smakar mums av smör och många äggulor. Tillsammans med vaniljsås är den mjuk, mild och oemotståndlig. Påminner på något sätt om semlor i sina milda personlighet – fast inte i smak. Jag tror att den kallas dukatkaka för att man tar ut rundlar som påminner om stora guldmynt (dukater – se wiki).

Dukater med vanliljsås

Servera dukaterna varma med kall vanliljsås.

Receptet kommer från Tjeckien. Där bakade man åtminstone förr i princip endast efter viktmått, så därför behöver du en våg för att baka efter det här receptet! Det går att göra den mjölkfri utan problem. Servera gärna som en efterrätt efter soppa eller som ett större mellanmål. Kakan räcker till 6-8 personer.

500 g idealmjöl
30 g jäst
80 g smör (alt mjölkfritt margarin)
100 g socker
en nypa salt
2,5 dl mjölk (alt soja- eller havremjölk)
rivet skal från 1 citron

Vaniljsås – köpt eller hemmagjord efter smak. Det finns både laktosfri och mjölkfri vaniljsås i välsorterade butiker.

Smula jästen i en mugg. Blanda den med 1 msk av sockret och rör tills jästen smälter. Blanda i 2 msk mjöl och 4 msk fingervarm mjölk. Täck med en bit hushållspapper och låt jäsa i ca 10 minuter.

Under tiden blandar du mjöl, socker, citronskal och salt.

Smält smöret.

Se till att mjölken är fingervarm och rör ner äggulorna i mjölken.

Häll jästblandningen i det torra, fyll på med mjölk-ägg-blandningen, rör om och tillsätt till  sist fettet. Arbeta degen smidig i ca fem minuter. Om degen verkar mycket kladdig kan du tillsätta lite vanligt vetemjöl.

Låt jäsa i 30 minuter eller tills degen har rest sig märkbart.

Stjälp upp degen på bakbordet och kavla försiktigt ut den till en 1 1/2 cm tjock platta med hjälp av lite mjöl. Plattan ska vara ungefär dubbelt så tjock som vid kanelbullebakning. Hellre lite för tjock än tvärt om.

Dukater

Kavla ut degen till en platta som är en och en halv centimeter tjock. Ta ut "dukater".

Ta ut rundlar med t ex ett snapsglas eller annat mått med ca 3 cm i diameter. Lägg ”dukaterna” i en smord långpanna av mindre modell (eller lite större ugnssäker form) med en halv cm mellan. Pensla med smält smör/margarin mellan degrundlarna. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla ovanpå med smält smör/margarin.

Jäsande dukater

Jäsande dukater. Jag hade nästan för långt mellanrum mellan bitarna. Och snyggast blir det med en rektangulär form. Fast jag hade ingen som passade.

Meningen är att degbitarna ska jäsa ihop till en hel kaka. Grädda i 200 grader varm ugn i 20 minuter. Passa gärna kakan på slutet och lägg på folie om den blir för gräddad på toppen.

Gyllene dukater

Gyllene dukater som doftar smör och citron.

Servera dukaterna varma med kall vaniljsås.

Annonser

4 responses to “Dukatkaka med vaniljsås

  1. Wow! Precis vad jag letat efter i sisådär snart 20 år! Njae, kanske inte riktigt men när jag var aupair gjorde mamman där ungefär sådär och tog ut med glas, penslade med smält smör i omgångar faktiskt medan de gräddades. Minns inte om hon hade majsmjöl i men det användes sedan lite som våra rosenbröd, till maten och inte som fika. Men det var i USA det 😉

  2. Ett solklart: Oh yes, ge mig! Det bor inte så himla mycket gottegris i mig men nu så när det är lite mittimellan 🙂
    Idealmjöl, hmm – där blir jag nyfiken, är det kanske en högre proteinhalt som eftersträvas? *gissar*

    • Var tvungen att kolla på idealmjöl på Kungsörnens hemsida… http://www.kungsornen.se/produkter/bakning/mjol/?pid=644
      Där står inget om högre proteinhalt. Däremot är kornen lite större än i vanligt mjöl. I de flesta tjeckiska (äldre) kakrecept jag har används idealmjöl. Det går nästan alltid att använda vanligt vetemjöl istället.
      Kan avslöja att det går utmärkt att tina några dukater i mikron och äta dem utan vaniljsås på stående fot också (om man råkade ha några över). 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s