Triss i kålsallad

En vitkålssallad är ett billigt och mättande sätt att få i sig lite extra C-vitamin, vissa B-vitaminer och kalium. Det kan vi behöva så här innan våren riktigt tar fart. Kålen är dessutom fiberrik. Jag serverar ofta kål här hemma, både som sallad och kokt/stekt i olika former och av olika sorter.

Här kommer tre olika vitkålssallader med olja och vinäger som bas i dressingen. Goda, enkla vardagssallader! Om du tycker att det är för lite dressing när du gör salladen är det bara att öka mängderna. Surfar man lite på kålsallad ser man att variationsmöjligheterna är oändliga. Gräddiga, senapskryddade eller fruktiga. Det finns nog lika många varianter som kålälskare. Hur ser din favoritkålsallad ut?

Italiensk kålsallad

Italiensk sallad

Italiensk kålsallad. Låt alla kålsallader stå en stund, så blir de saftigare.

Enklare kan det inte bli! Och frågan är om det inte är den godaste i all sin enkelhet.

1 liter fint skivad vitkål (ca 1/4 huvud)
1 1/2-2 tsk italiensk salladskrydda, jag använder helst Santa Marias
1 tsk torkad dragon eller mynta (på sommaren använder jag gärna ett par msk färsk mynta)
3 msk olja
1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 msk vatten

Blanda allt noga, smaka av med mer kryddor om det behövs, tryck/platta till salladen lite omilt i skålen och låt dra i ca 30 minuter.

Kålsallad med varm dressing

Dagissallad

En liten söt sallad som brukar gå hem hos barnen.

Den här salladen går under namnet dagissallad hemma, eftersom barnen fick den på dagis och jag fick receptet av kokerskan. Söt i smaken och färgglad med morot i.

1 liter grönsaker, minst hälften fint skivad vitkål. Fyll på med t ex riven morot, palsternacka, rotcelleri, strimlad purjo eller paprika.

Dressing:
½ dl rapsolja
½ dl socker
½ dl äppelcidervinäger
1 krm salt
1 krm peppar

Koka upp dressingen och häll den över grönsakerna. Blanda noga och låt stå minst 30 minuter.

Pizzasallad

pizzasallad

Pizzasallad med inlagd paprika och lök.

Lite rivigare sallad med den gula löken. Saftig!

1 liter eller ca 1/4 fint strimlad vitkål
1 liten gul lök, skivad
½ dl inlagd paprika på burk
1-2 morötter, rivna
3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
grovmalen svartpeppar
½ tsk örtsalt

Blanda allt och låt dra 30 minuter.

Annonser

4 responses to “Triss i kålsallad

  1. Aha! Kanske det är den här salladen som matbespisningstanten i min skola brukar göra..? Jag har tänkt att fråga henne men glömt, fast nu kan jag testa den här först! 🙂

  2. jag älskar kål! Man kan ju variera salladerna i oändlighet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s