Kinesiska lejonhuvuden

Stora, saftiga färsbollar som ser festliga ut på sin bädd av ingefärsdoftande savoykål. Receptet kommer ursprungligen från systrarna Cheng, men jag jar justerat det lite efter min egen smak. Chengs kallar rätten kinesiska lejonhuvuden med man.

 

Lejonhuvuden

Lejonhuvuden med man - vilket poetiskt namn! Goda är de också.

Receptet är för ca fyra personer, men jag brukar göra för sex och använder då ett helt savoykålshuvud. Jag har justerat receptet lite efter min smak. Det här är riktigt gott!

Bollarna

500 g fläskfärs (blandfärs funkar också)
2 dl finhackad purjolök
2 msk soja
1 msk potatismjöl
½ tsk vinäger
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm nymalen peppar
lite olja till stekning

Savoykål

Savoykonst

Manen

minst ½ stort huvud savoykål
1 dl finhackad eller strimlad purjo
1 dl vatten, ev lite mer
2 msk finhackad färska ingefära
2 msk soja
ev ½ tsk salt

Dela och skölj purjolöken. Skär den i tunna strimlor på längden och finhacka sedan strimlorna. Blanda alla ingredienser till färsen.

Strimla kålen. Skär eventuellt bort de tjockaste delarna på de största kålbladen.
Koka upp vattnet med ingefära och soja och lägg i kålen. Låt koka ett par minuter så att kålen sjunker ihop.

Forma tio bollar av färsen. Bryn bollarna i lite olja runt om.

Bädda ner bollarna i kålen och koka sakta i ca 30 minuter. Vänd och byt plats på bollarna någon gång. Kolla att det finns vätska i botten. Fyll på lite vatten om det behövs. Smaka av med salt.

Servera lejonhuvudena med ris.

Annonser

2 responses to “Kinesiska lejonhuvuden

  1. Mmm, ser smaskigt ut. Brukar aldrig äta fläskfärs och sällan blandfärs men för den här rätten ser det ut att passa. Undrar om min kräsna familj gillar det här? Chansen är stor. Tack på förhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s