Ratatouille med quornkorv och quinoa

Jag har hört röster om att ratatouille skulle vara omodern. Snack! Den kan aldrig bli omodern. Det fina med den här franska grönsaksgrytan är att den passar till så mycket. Jag äter den gärna med grillad/stekt kyckling, vit fisk eller räkor. Jag brukar laga ratatouille för att jag blir sugen på det och väljer tillbehör till den efter dagsform. Alltså inte tvärtom, att grönsakerna är tillbehöret. Här får grönsakerna spela huvudrollen.

Ratatouille

Ratatouille

Quornkorv

Nu senast blev det ratatouille tillsammans med quorn middagskorv och quinoa. Sonen kommenterade att nyttigare än så här kunde det väl knappast bli. Vet inte om han menade det som alldeles positivt, men den köttfria korven gick åt. Huvudingrediensen i quorn är ett slags svampprotein som kan kryddas och formas på olika sätt. Funkar bra som vegetariskt alternativ, men som köttätare måste jag erkänna att jag trots allt tycker att förebilden falukorv är ett strå vassare. Quornkorven är inte vegansk, den innehåller både ägg och mjölk.

Quorn middagskorv

Quorn middagskorv hittar man i frysdisken. Korvarna ligger här på en assiett, inte en stor tallrik. Förpackningen är alltså ganska liten. Ett paket räcker till 2-3 personer.

Quornkorven var lika enkel att tilllaga som en falu. Hettade bara upp avokadoolja som ska tåla upphettning bra och stekte korvskivorna. Kanske stekte jag dem ändå för länge för korven var lite pastejig i konsistensen. Den gillar visst bäst att bli tillagad snabbt.

Ratatouille

2 gula lökar
1 stor morot
1 röd paprika
1 grön paprika
1 aubergine
1 zucchini
3 hackade eller fint skivade vitlöksklyftor
800 g krossade eller hela tomater på burk
olivolja att steka i
, ca 3 msk
1 tsk timjan (eller rosmarin)
1 tsk basilika
1 lagerblad
1 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar och ev mer salt

Grönsakerna ska delas i ganska stora bitar. Skiva löken och moroten. Dela paprika, aubergine och zucchini i grova bitar (ca 3×3 cm).

Fräs lök och morot i några minuter i lite olja utan att de tar färg. Lägg i en större gryta. Fräs zucchini och paprika några minuter. Lägg till auberginen och vitlöken och fräs ett par minuter till. Lägg allt i grytan tillsammans med tomaterna, sockret och örterna. Tillsätt 2 tsk salt. Låt koka i ca 30 minuter på svag värme. Rör om då och då. Ta några rejäla tag med pepparkvarnen och smaka av. Tillsätt mer kryddor eller salt efter smak.

Koka quinoa enligt receptet på paketet. Eller servera med pasta, ris, bulgur eller varför inte en bit bröd. Istället för quornkorv kan vit fisk, räkor eller kyckling också vara gott till.

TIPS! Det här blir en rejäl omgång goda grönsaker. Om något blir över kan man mixa ett par-tre dl av röran med mixerstav och koka ett par minuter med 1 dl grädde av valfri fetthalt. Även havregrädde funkar. Smaka av med lite mer salt. Det blir en finfin sås till t ex pasta eller fläskkött.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s