Käsekuchen eller ostkaka på tyska

En kaka som går ganska snabbt att röra ihop men som tar lite tid i ugnen. Å andra sidan kan du förbereda den i god tid.

Käsekuchenbit

Käsekuchen, ostkaka, cheesecake. Här i en saftig variant som smälter i munnen. Det går åt ett helt kilo kesella till kakan!

Käse betyder ost och Kuchen betyder kaka. Osten i det här sammanhanget är kvarg (kesella).

Den här sortens kaka är vanlig i Centraleuropa. Bara smälter i munnen. Sååå god!

Käsekuchen

Kakan reser sig ganska mycket i ugnen (och sjunker tillbaka sedan), så använd inte för liten form. Den är lite lös innan den har kallnat ordentligt.

Till 10-12 bitar:

250 g rumsvarmt smör
375 g socker
3 ägg
110 g (8 rågade msk) mannagryn
saft och skal från en citron
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
1 kg kesella gourmet (4 burkar)
2 tsk bakpulver
125 g sköljda russin

Blanda smör, socker och ägg ordentligt.

Tillsätt mannagryn, citron, vaniljsocker och mjölk.

Rör ner kvarg och bakpulver.

Blanda till sist i de sköljda och avtorkade russinen.

Häll allt i en lätt smord springform med diametern 26 cm (inte mindre).

Grädda i 150-175 grader varm ugn i 1½ timme. Passa så att inte kanterna bränns. Lägg på aluminiumfolie om du ser att de blir för bruna.

Låt kallna i formen.

Förvara kakan i kyl om du gör den lång tid i förväg. Den kan göras en dag eller två innan du vill äta den. Låt den bli nästan rumsvarm innan den serveras.

Käsekuchen2

Kakan funkar bra efter soppa eller en matig sallad. Eller som eftermiddagsfika. Den är ganska mäktig, men det tänker man knappt på när man äter den tack vare syrligheten från citronen.

Mmmmm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s