Mjölkfri tzatziki och min senaste kökspryl

Grillsäsongen är på gång och man vill ha goda såser till både kött och grönsaker. Jag tröttnar aldrig på tzatziki! I tzatziki vill man gärna ha youghurt, men för den som inte tål mjölk kan denna krämiga variant med soja vara ett alternativ.

mjölkfri tzatziki

Med sour supreme blir tzatzikin krämig och fyllig. Det svarta kortet är ett praktiskt "garlic card".

Till en person

5 cm gurka
½ dl sour supreme (soja-creme-fraiche) eller creamy spread naturell (soja-färskost)
½ riven eller pressad vitlöksklyfta
en nypa salt och några tag med pepparkvarnen
1-2 tsk olivolja

Riv gurkan grovt och låt rinna av i sil i 15 minuter. Pressa gärna ut lite vätska på slutet. Blanda allt och låt dra en stund.

Tips: byt gurkan mot finriven morot och ett par droppar citron. Också gott!

Garlic card

Den lilla brickan på bilden är min senaste kökspryl. Ett garlic card. Visst är den snygg! Och tar liten plats. Inte mycket mer än ett kreditkort. Du river vitlöksklyftan på kortet och skrapar av vitlöken. Sen sköljer du bara av resterna. Som vid all rivning av vitlök kan det vara  lite svårt att hålla kvar klyftan mellan fingrarna på slutet, men det är guld värt att slippa krafsa ur en vitlökpress. Och kortet skalar inte av dig fingertoppen. Finns i flera fina färger på Ninas Matbod . Kul gebortsak!

Vill påpeka att vissa inte tål soja heller, så fråga gärna din gäst om du ska bjuda på mjölkfritt. Byt till havre- eller risbaserad produkt istället.

Annonser

3 responses to “Mjölkfri tzatziki och min senaste kökspryl

  1. Pingback: Försvinnande goda lammfärsspett på grillen | matmorsan

  2. Jag har aldrig provat att göra vegansk tsatziki men blir genast nyfiken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s