Blommig syrénsaft ger mersmak

Förra året fick jag nys om att man kan göra saft på syrénblommor,  receptet finns bl a på Chez Sofias blogg. Hade ingen aning om att dessa väldoftande vackra skapelser var ätliga. Men jag kastade mig genast över blomklasarna och blev förtjust över resultatet. Saften är söt och blommig. Och den passar utmärkt som sorbet.

Ett glas svalkande blommor

Jag har sett receptet på flera ställen och flera kommentarer om att saften är söt, så om du har plats i frysen kan du ta lite mindre socker (hållbarheten blir lite sämre med mindre socker)  eller mer citron och blommor för starkare smak. Jag fryser saften, för jag vill inte ha konserveringsmedel i. Men det är ju en smaksak och alla har inte plats i frysen.

Till ca 3 liter koncentrerad saft

2 liter vatten
2 kg socker
40 blomklasar av syrén
2 ekologiska citroner
1 tsk citronsyra eller saften av en citron
atamon enligt anvisning på flaskan, beroende på hur stor mängd du vill konservera

Syrener och citroner

Färgerna på bilden är visst lite missvisande - syrenerna är egentligen ljuslila.

Koka upp socker och vatten. Rensa blommorna noga från alla stjälkar. De kan tydligen göra saften besk. Skrubba citronerna rena och skiva dem. Lägg blommor och citroner i en skål eller kastrull. Häll över sockerlagen. Rör i citronsyran eller citronsaften och konserveringsmedel. Låt stå svalt i två dygn.

Låt syrensaften dra i 2 dygn

Låt syrensaften stå svalt och dra i 2 dygn.

Sila saften och häll upp på flaska eller frys ner i lagom stora burkar eller påsar. Ja, lite får du ju dricka upp på en gång!

I år har jag inte hunnit göra sorbet ännu, men det ska bli. Hoppas på fler varma dagar framöver. Då är det extra gott med sorbet. Kan tänka mig lite outspädd saft (ev lite reducerad) på vaniljglass också. Ser fram emot att prova det.

Syrenhäcken

Syrenhäcken hade inte så många blommor i år, men 40 klasar får man ihop snabbt. Mina syrener är ganska ljusa, och då blir saften också ljus.

Recept på syrensorbet hittar du på Chez Sofias blogg. I princip blandar du en vispad äggvita med ca 3 dl mixad, frusen, koncentrerad saft.

Som sagt tack Sofia för tipset på att syrener är både ätliga och goda! Det är så roligt att använda det som växer runt en.

4 svar till “Blommig syrénsaft ger mersmak

  1. Ping: Ta vara på ogräs, skott och blommor! | matmorsan

  2. Ping: Granskottssirap med skoglig sötma | matmorsan

  3. Synd att våra syrener är utblommade för länge sen. Tror du att det går med lavendel? Annars kan man göra lavendelsocker eller var det salt,hmm? Har aldrig provat. Annars gör vi hallonshake ganska ofta. Både nyttig och god efterrätt.

    • Lavendelsocker har jag ätit, men inte gjort. Likaså rosensocker. Troligen kan man koka sirap och saft på olika blommor. Det kan nog bero på bland annat doftämnena hur det blir. Om de inte försvinner vid upphettning. När man gör sirap behöver man inte upphetta. Det kanske behåller smaken bättre. Har inte hört någon som har gjort saft på lavendel, men testa och återkom gärna med resultatet! Själv är jag lite allergisk mot lavendel, vilket är synd, eftersom den doftar så gott. Påminner mig om Provence. Violer har ju också en säregen smak. Det vore något, violsirap… Syrenerna får du göra saft på nästa år! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s