Försvinnande goda lammfärsspett på grillen

De här spetten tycker alla i familjen om. Spontana mmmm-anden bekräftar detta. Likaså mängden mat som går åt. 😉

Lammfärsspett

Lammfärsspett med tabouleh och lite yoghurt. Nyligen serverade jag spetten med klyftpotatis och tzatziki istället. Båda sätten funkar finfint.

Näringsmässigt räcker nog 2 spett per person. Men de är försvinnande goda!

Beroende på vad som serveras till och hur hungriga personerna är räcker detta till 6-8 personer.

Till 15-18 spett behöver du

1 kg lammfärs
2-3 tsk salt
2 vitlöksklyftor
½ tsk mejram
½ tsk mynta (el en dryg msk färsk, hackad)
1-2 msk potatismjöl
1 ägg
¼ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk sambal oelek

Blötlägg träspett i minst 30 minuter.

Blanda allt noga, t ex med händerna. Forma avlånga ”korvar” med oljande händer. De ska vara ca 3 cm i diameter och 7-10 cm långa. Trä på spetten. Det går för all del att grilla även utan spett, men ser roligare ut med. Knipsa gärna av spetten lite så får de bättre plats på grillen.

Grilla runt om tills köttet känns spänstigt om du klämmer ihop det försiktigt med grilltången.

Servera med klyftpotatis, tzatziki och en sallad på t ex majs, oliver, gurka, sallat och tomat. Eller servera med med citron- och myntadoftande tabouleh som på bilden.

Tips: mjölkfri/vegansk tzatziki.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s