Enkelt majsknäcke eller majs- och frösnacks

Jag vet inte hur många omgångar majsknäcke jag har bakat och inte hunnit ta en endaste bild innan det är borta. Knaper-knaper bara, så är hela plåten borta. Hinner inte ens testa vad som är gott att ha på knäcket. Det funkar som snacks, rakt upp och ned. Livsfarligt. Godare än chips.

Majs- och fröknäcke

Det här majs- och fröknäcket funkar som snacks. Naturligt glutenfritt, dessutom!

Till en plåt majs- och fröknäcke behöver du:

½ dl hela linfrön
½ dl oskalade sesamfrön
½ dl solrosfrön (orostade och osaltade)
½ dl pumpakärnor (orostade och osaltade)
2 dl majsmjöl
1 tsk salt, knappt
0,4 dl raps- eller solrosolja
2½ dl vatten
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader.

Koka upp vattnet och låt svalna något.

Blanda allt det torra och rör sedan ner olja och varmt vatten.

Häll ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den. Strö över flingsalt (om du inte har flingsalt på behöver du gott och väl den där teskeden salt i smeten).

Grädda i en timme. Passa på slutet så inte knäcket bränns. Släpp gärna ut lite fukt genom att öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen.

Låt svalna på galler och bryt i lagom bitar.

Receptet fick jag av kökschefen Helena Furenbrink som sköter cateringen på jobbet. Här blir det en plåt, men de gör upp till 70 plåtar åt gången.

Annonser

5 responses to “Enkelt majsknäcke eller majs- och frösnacks

    • Hej Cilla, tack för din kommentar om majsgluten. Utan tvivel något att vara vaksam på. Om man har intoleranser och allergier krävs mycket kunskap och engagemang för att vara säker på vad man får i sig och var ens egna gränser går. Dessutom kommer ständigt nya rön att förhålla sig till.

  1. Pingback: Löparlisa | Kräk-stege och knäckebröd

  2. Hoppas det är ok att jag lagt in det i min blogg
    https://matmorsan.wordpress.com/2011/07/17/majs-och-froknacke/
    Min fru äter det av två skäl – 1) hon tycker det är gott 2) magen funkar bättre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s