När man kommer från ett land där man äter pannkakor

Tänk dig att man är ett barn. Man bor i ett land där man äter pannkakor, frasiga eller mjuka, med sylt eller med socker. Alla vet vad pannkakor är och har ett förhållande till dem. De allra flesta tycker nog att de är goda. Men sedan flyttar man till ett annat land. Ett land där man äter bollar med frukt i. De som bor där äter dem med kanelsocker och smör. Visst, de är också goda. Riktigt goda. Men pannkakor, det är ändå nåt speciellt.

Mamma fortsätter att laga pannkakor hela ens uppväxt, i det nya landet. Hon till och med bjuder grannbarnen på pannkakor, och de tycker om dem. Men, det är klart, inte som de där fruktbollarna som deras egna mammor gör.

Fruktbollar

Fruktbollar med jordgubbar. Man äter dem med mycket kanelsocker och ordentligt med smält smör.

Man växer upp och gör pannkakor till sina egna barn. De tycker att både pannkakor och fruktbollar är gott. Men kanske är ändå fruktbollarna lite mer populära, för dem får man ju hos kompisarna ibland också. Och i skolan. Pannkakor får man bara hemma. Ibland.

Själv blir man som barn på nytt varje gång det vankas pannkakor. Det är ju barndom! Lycka! Man äter lite för mycket, för det gör man gärna med pannkakor. Det får man ju inte så ofta. Och så står man där, proppmätt, och undrar om ens egna barn kommer att laga pannkakor en dag. Eller om det bara kommer att vankas fruktbollar i deras hem.

Ja, typ så tänker jag, när jag står här med magen full.  Fast alldeles tvärtom, förstås! Jag kommer från ett land där man äter fruktbollar med kanelsocker och smör på. Och jag älskar dem, på ett barnsligt sätt.

För dig som blir nyfiken på vad fruktbollar är:

Det är en jäst deg som fylls med frukt (t ex jordgubbar, aprikoser, äppelbitar eller plommonmos) och kokas i vatten en stund. De serveras varma med kanelsocker och smält smör, eller socker+keso+ smält smör.  Det kan nog komma ett recept för den ännu mer nyfikne framöver.

2 svar till “När man kommer från ett land där man äter pannkakor

  1. Åh, det vill jag gärna ha recept på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s