Mustig, doftande ungersk gulasch på några få råvaror

Här ska du få en underbar, mustig gryta med väldigt få ingredienser. Vi har alltid kallat den ungersk gulasch (eller guláš), men om den verkligen har ungerskt ursprung eller bara är vår tjeckiska variant av ungersk gulasch låter jag vara osagt. Mycket paprikapulver går det åt i alla fall.

Gulasch

Kött + lök + paprikapulver + salt + lite mjöl = Gulasch

Du behöver:

1,5 kg nötbog eller märgpipa med benet borttaget. Högrev funkar i nödfall.
Nästan lika stor volym hackad gul lök. Det brukar vara knappt halva vikten av köttet, dvs runt 500-600 g.
1 msk paprikapulver
2-3 tsk salt
olja att bryna köttet i
lite vetemjöl eller maizena till redning

kött + lök

Man tar nästan lika stor volym lök som kött. Här väger kötthögen knappt 2,5 kg och jag använde drygt 800 g lök.

Skär köttet i 2-3 cm stora kuber. Hacka löken.
Fräs löken i en gryta med lite olja utan att den tar färg. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Blanda kött och lök med paprika i grytan. Låt småputtra i en timme. Rör om då och då och kontrollera att grytan inte bränns. Det behövs inget vatten, för köttet släpper vätska.

Tillsätt saltet och koka i ytterligare ca 30 minuter. Efter 15 minuter tar du av locket och låter vätskan koka in. Rör då och då. Passa så att grytan inte bränns.

Pudra över 1 msk mjöl (eller rör ut i lite vatten och blanda i), rör om och låt fräsa lite. Fyll på med 1-2 dl vatten och låt köttet bli helt mjukt om det inte redan är det.

Löken har nu kokat sönder och bildar en fyllig sås. Fyll på med vatten om det är för lite sås och smaka av med salt. Red såsen ytterligare om det behövs. Såsen ska omsluta köttbitarna men inte dränka dem. Det är svårt att ange exakta mängder mjöl och vatten här, för det varierar beroende på råvarorna.

Servera din gulasch med tagliatelle, gnocchi eller knödel. Eller varför inte hemgjorda spätzle (äggpasta)! Om du gör spätzle gratinerar du den inte med ost och lök som i receptet, utan serverar den naturell.

Till detta en gurksallad:

Skiva en gurka tunt med mandolin eller osthyvel. Häll på en knapp dl filmjölk eller gräddfil och en sked olivolja. Salta och peppra och strö över torkad dill (eller färsk för all del). Rör om och låt stå att dra några minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s