Plommonkaka av typen zwetschgendatschi

Zwetschgen betyder plommon och datschi lär betyda ”trycka i”, dvs man trycker i plommon i degen. Säg zwetschgendatschi tio gånger! Eller hoppa över det och gå och plocka lite plommon!

Plommonträd

Plommonträden är fulla av frukt och bara lite hagelskottsjuka blad. Någon tyckte det var lämpligt med två träd i den lilla trädgården. Så victoriaplommon har vi gott om under september månad.

Det här är en plommonkaka i långpanna. Det finns många varianter på vilken botten man ska använda. Varianter med mördeg är också vanliga. Ibland har man även smuldeg på toppen. För alla varianter gäller att plommonlagret är i princip lika tjockt eller tjockare än deglagret. En av mina favoritkakor med sin kaneldoft.

Zwetschgendatschi med grädde

Servera kakan med med lättvispad grädde när den har svalnat. Lite självktitiskt konstaterar jag att botten kunde ha varit någon millimeter tunnare och att det var på håret att den blev alltför gräddad i botten. Men god blev den.

Till en långpanna

500 g mjöl
30 g jäst
150 g socker
knappt 1/4 l ljummen mjölk
1 ägg
knivsudd salt
75 g smör
1,5 kg plommon (inte mindre)

50 g socker (att strö över)

1 msk kanel + 50 g socker (efter gräddning)

Smält smöret och värm mjölken fingervarm. Lägg mjölet i en skål och gör en grop i det. Smula ner jästen där och tillsätt 1 msk ljummen mjölk och 3 msk socker. Rör om och strö över mjöl. Låt jäsa ca 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda. Jäs övertäckt 30-40 min.

Ja det går ju att göra det hela som en traditionell bulldeg  där du värmer smör och mjölk, rör ut jästen i degvätskan och sedan häller i resten av ingredienserna, men då känns ju kakan plötsligt mindre originell 😉 .

Kärna ur och halvera eller kvarta plommonen.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper eller på en smord plåt.  Lägg plommonen med skalsidan nedåt mot degen. Lägg tätt, tätt. Strö över 50 gram socker. Låt jäsa 15 min.

Grädda i ca 25 min i 200 grader.  Strö över kanelsockret direkt.

Tätt med plommon

Tätt med plommon ska det vara. De bubblar och puttrar sedan i ugnen.

Zwetschgendatschi

Strö över kanelsocker efter gräddningen. Låt kallna så att plommonytan stelnar.

Ät kakan ljummen eller kall med lite lättvispad grädde. Smaksätt gärna grädden med lite kanel eller mörk rom. Förvara svalt. Är god i flera dagar.

Kakan kan enkelt göras mjölkfri genom att byta smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot sojamjölk eller havremjölk (helst osötade varianter).

Annonser

2 responses to “Plommonkaka av typen zwetschgendatschi

  1. Pingback: Povidla – Pflümli – Plommonmos | matmorsan

  2. Pingback: Plommonkaka av typen zwetschgendatschi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s