Sagolika hasselnötsgifflar med vanilj

Varje jul bakar vi tre sorters mördegskakor, den ena ljuvligare än den andra. Det är traditionella kakor som är vanliga i bland annat Tjeckien. De här gifflarna har jag bjudit många vänner på genom åren och alla blir lika förtjusta – förutsatt att man gillar hasselnötter och vanilj förstås. Kakorna kan bakas i god tid, för de blir bara bättre av att ligga och mogna någon vecka eller två. Men de går för all del att äta direkt också.

hasselnötsgifflar rullade i vaniljsocker

Hasselnötsgifflar rullade i vaniljsocker.

Till en plåt (ca 30 kakor):

150 g vetemjöl
20 g socker
50 g hasselnötter
1 äggula
100 g smör eller mjölkfritt margarin

Att rulla gifflarna i:
1 dl florsocker
1 rågad msk vaniljsocker eller motsvarande mängd vaniljpulver

Mal/riv nötterna i mandelkvarn. Mixa fungerar i värsta fall, men det blir en annan kaka.

mandelkvarn

Jag mal/river nötterna i mandelkvarn.

Lägg mjöl, socker och malda nötter på bakbordet. Lägg äggulan i en grop i mitten och hackat fett runt om.

Hasselnötsgifflar på gång

Hasselnötsgifflar på gång - jobba direkt på bordet. Här gjorde jag dubbel sats.

Arbeta ihop  till en deg. Låt vila minst en timme eller till nästa dag i kylen.

Giffeldeg

Låt giffeldegen vila i kylen.

Rulla försiktigt fingertjocka längder. Skär i ca fem centimeter långa bitar. Forma till en lätt böjd giffel med lite avsmalnande ändar. Var noga med att rulla gifflar som inte är fulla med sprickor, för då går de garanterat sönder i sockerrullningen. Lägg direkt på plåt – kakorna är så feta så du behöver inte smörja plåten först.

Gifflar på väg in i ugnen.

Gifflar på väg in i ugnen.

Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Kakorna ska se torra ut och precis börja få färg i ändarna. De ser fortfarande lite småbleka ut. Lägg försiktigt över kakorna på en skärbräda eller på bakbordet med hjälp av en stekspade eller osthyvel och låt dem svalna en stund. Innan kakorna har svalnat helt vänder du dem med lätt hand i siktat florsocker som du har blandat med vaniljsocker (eller vaniljpulver). Jag brukar blanda till ordentligt med socker, för då är det lättare att rulla kakorna utan att de går sönder.

Vänd gifflarna i socker

Vänd gifflarna i vaniljsocker

Förvara kakorna i en burk. Förr hade man kakorna i pappaskar eller metallburkar. Dessa är inte så täta som de godisburkar av plast som jag själv oftast använder idag. Funderar på om det påverkar kakorna. Får testa, tror jag.

Ibland råkar jag ha sönder några kakor vid sockervändningen. Dessa återfinns aldrig i kakburken, av någon anledning. :-p

De två andra sorterna jag brukar baka är ”björntassar” och hallonkakor (Linecké). De dyker nog också upp här med tiden.

Triss i mördegskakor

Triss i smarriga mördegskakor

Annonser

4 responses to “Sagolika hasselnötsgifflar med vanilj

  1. Pingback: Björntassar – kryddiga kakor som doftar kanel, kakao, nejlika och citron | matmorsan

  2. Pingback: Citronkakor med hallon – linecké | matmorsan

  3. Pingback: God jul! | matmorsan

  4. Pingback: Sagolika hasselnötsgifflar med vanilj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s