Vegetariska, kryddiga dinkelbiffar med labnehsås

De här saftiga vegobiffarna kan man äta med bara en god, kall sås och sallad. Eller med olika ugnsrostade rotsaker för att få det lite matigare så här i vintertid. Vid ett tillfälle gjorde jag både ugnsgrillad pumpa och potatismos till. Då räcker receptet till ännu fler.

Vegobiff med pumpa

Vegobiff med pumpa, potatismos och labnehsås

Pumpa eller sötpotatis passar väldigt bra till. Skär skalad butternutpumpa på längden i klyftor och pudra över lite ingefära och kanel. Ringla olja över och rosta i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Senast gjorde jag gulbetor och sötpotatis till. Skär den skalade sötpotatisen på längden och de lika skalade gulbetorna i smala klyftor. Salta, peppra och ringla olja över och rosta på samma sätt som pumpan. Gulbetorna kan behöva någon minut mer än sötpotatisen i ugnen. Vanliga klyftpotatisar passar också bra. Särskilt till labnehsåsen.

Vegobiffar med sötpotatis och gulbetor

Vegobiffar med sötpotatis och gulbetor

Till biffarna behöver man hel dinkel eller spelt, som den också kallas (eller annat helt matvete) som är kokt och som har svalnat. Det tar en stund att koka dinkel, så gör det gärna dagen innan eller tidigare på dagen.

Så här kokar du dinkel till biffarna:

Häll 3 dl dinkelkorn i en skål och häll på vatten. Sila bort skaldelar som flyter upp till ytan. Skölj kornen noga och lägg dem i en kastrull. Ta dubbla mängden vatten  (5 dl vatten till 2,5 dl korn) och koka upp. Efter ett par minuter ställer du kastrullen åt sidan. Låt svälla 20 minuter. Koka sedan vidare 30-40 minuter. Krydda med en buljongtärning eller lite salt på slutet. Häll av ev vatten som inte kokat in.

Antalet biffar beror på om du väljer att göra många, små, nätta biffar eller några lite större, rejälare.

Biffar till 4-6 personer, 20 mellanstora biffar:

5-6 dl buljongkokt hel dinkel
1 dl kokta röda linser eller kikärter (kan uteslutas)
200g g riven rotcelleri
2 finhackade gula lökar
400 g tinad bladspenat, grovhackad
1 ägg
1 dl grönsaksbuljong
2 msk potatismjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk curry
en nypa riven muskot
1 tsk örtsalt
svartpeppar

Koka upp buljong om du gör den på tärning och låt den svalna.
Mixa dinkel, linser/kikärtor och buljong till en ”färs”.
Tina spenaten och låt den rinna av.
Riv cellerin.
Stek löken mjuk  i olivolja utan att den tar färg.
Blanda ner spenat och celleri tillsammans med spiskummin, curry och muskot i pannan med löken. Stek några minuter och låt sedan svalna lite så att inte ägget stelnar när du rör ner det i smeten.
Blanda färsen med grönsakerna, potatismjölet, örtsalt och ägg. Smaka av med peppar, ytterligare kryddor och salt om det behövs. Om smeten känns lös och svår att forma kan du använda ett ägg till eller lite mer potatismjöl.
Forma små eller lite större biffar och stek sakta i olivolja tills de får fin färg. Håll eventuellt biffarna varma i 125 grader varm ugn.
Senast använde jag en halv burk kikärtor till färsen och resen rostade jag i het panna och serverade till biffarna.

Labnehsås (till 4 pers)

2 dl matlagningsyoghurt
2 bollar labneh eller en bit fetaost
Några hackade blad färsk mynta (funkar utan också, men myntan ger en fräsch touch)
Blanda yoghurt och labneh noga. Vänd ner myntan. Smaka av med salt och peppar.
Labneh är en avrunnen getyoghurt som formats till bollar. Labnehbollar säljs inlagda i burkar med olja, ibland smaksatt med mynta. Smaken påminner om fetaost, men labneh är lite mjukare i konsistensen och lite mildare i smaken. Om du inte har provat kan jag också rekommendera  en labnehboll på en bit rågsurdegsbröd. Eller på en mezetallrik. Så himla gott!
Labnehboll Labnehmacka
Annonser

2 responses to “Vegetariska, kryddiga dinkelbiffar med labnehsås

  1. Spännande med dinkel i biffarna! Jag får nog ta och prova det med =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s