Segedýnsk gulasch – köttgryta med surkål

Jag är nu inte helt säker, men troligen kommer denna variant av gulasch från södra Ungern och staden Szeged. Den regionen är visst känd för sina paprikor. Men så mycket paprika är det inte i denna gulaschvariant, desto mer surkål. Våga prova! Det blir en jättegod gryta som allra helst äts med knödel av valfri sort. Men kokt potatis eller (potatis)gnocchi passar också fint.

Segedýnsk gulasch

Här serverar jag grytan med knödel på halvfabrikat som jag hade hemma. Men det är inte så svårt att göra egen. Här finns recept på potatisknödel.

600g fläskkött, helst picnicbog (putsad vikt)
30 g smör eller mjölkfritt margarin att steka i
1 stor gul lök
0,5 tsk hel kummin, kan uteslutas
0,5 tsk milt paprikapulver
1 tsk salt
500 g surkål från burk
20 g smör (ca 2 msk) + 20 g (ca 2 msk) mjöl till redning
ca 2 dl vatten
0,5-1 dl crème fraîche om man vill, men det blir gott utan också.

Hacka löken fint. Fräs den glansig utan att den tar färg.

Putsa köttet från fett och hinnor. Skär det i tärningar med 2-3 cm sida. Bryn köttet i omgångar och blanda med löken.

Tillsätt paprikapulver, ev kummin och salt.

Sjud utan extra vätska med locket på glänt i ca 15 minuter. Rör om då och då och tillsätt lite vatten vid behov så att grytan inte kokar torrt och bränner fast.

Vänd ner 2/3 av surkålen och sjud vidare i 15 minuter. Känn om köttet är mjukt, annars kokar du några minuter till.

Smält smöret till redningen och strö i mjölet. Rör om och späd med vatten under omrörning tills det blir en redning som liknar en lös gröt. Låt koka ett par minuter under fortsatt omrörning.

Vänd ner redningen i grytan och koka ett par minuter.

Tillsätt eventuellt crème fraîche. Det smakar gott utan också.

Tillsätt resten av surkålen och koka upp igen.

Smaka av med salt.

Låt sedan gärna grytan stå och dra tio minuter innan du serverar.

Passar allra bäst med knödel, som sagt. En kall öl fullbordar perfektionen. Ett alternativ är att servera Apfelschorle, dvs äppeljuice blandad med lika delar mineralvatten.

Mjölkfritt: Använd mjölkfritt margarin istället för smör och uteslut crème fraîche.

Jag har taggat receptet med ”tjeckiskt” eftersom receptet finns i en gammal härlig tjeckisk kokbok och jag har ätit rätten sedan barnsben. Även om ursprunget kan vara ungerskt.

Annonser

One response to “Segedýnsk gulasch – köttgryta med surkål

  1. Pingback: Segedýnsk gulasch – köttgryta med surkål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s