Oxsvansragu – ingen snabbmat precis, men gott!

Jag sprang på oxsvans i affären. Svensk. Färsk. Den ville bli långkokt med fläsk och madeiravin. Så fick det bli. Kanske blev resultatet lite mer soppa än ragu, men det, vill jag påstå, är bara en oviktig definitionsfråga. Gott blev det. Mustig sås med kött som faller isär. Lite pilligt är det att rensa köttet från benen. Inget för den stressade.

Oxsvansragu

Jag håller med om att det här ser mer ut som en soppa…

Jag valde att inte reda såsen och serverade ändå kokt potatis till. Hur mycket vätska du får beror delvis på hur din gryta ser ut, hur mycket vatten du får tillsätta till oxsvansarna när de kokas. Och hur mycket du låter vätskan koka ihop på slutet, förstås.

1 1/2 kg oxsvans i bitar
vetemjöl
2 tsk salt och några tag med svartpepparkvarnen
1 gul lök i klyftor
1 dl madeira eller 2 dl rödvin
200 g rimmat sidfläsk/stekfläsk
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
10 steklökar eller 2 medelstora gula lökar i klyftor
3 morötter, stora
1 bit rotcelleri, ca 100 g eller ett stånd stjälkcelleri
2 stora palsternackor
olja och smör/mjölkfritt margarin till stekning och ev maizena till redning.

oxsvans

Oxsvansbitarna ger verkligen en fin buljong när de får koka länge – utan tärning!

Torka av köttet. Salta och peppra. Vänd i vetemjöl.

Bryn köttet runt om i en blandning av smör och olja.

Lägg bitarna i tryckkokare eller i en gryta. Lägg i den gula löken, lagerblad, timjan och rosmarin.

Skär fläsket i strimlor och stek det så att det får fin färg. Häll av fettet och lägg fläsket i grytan tillsammans med vinet. Häll på vatten så att det täcker köttet med 1 cm. Koka tills köttet lossnar lätt från benet. Det kan ta allt från 2½ till 4 timmar. Fyll på lite vatten om det kokar bort med tiden.

Med tryckkokare går det fortare. Börja med en timme och kontrollera köttet. Tryckkoka ytterligare 20 minuter eller tills köttet lossnar från benet.

Ta upp svansbitarna, pilla loss köttet och låt det vila under lock, eventuellt i kylen. Låt buljongen koka ihop till ca hälften eller tills en halvliter återstår.

Sila buljongen och låt den kallna så att fettet samlas på ytan. Ta bort fettkakan. Om du har lite mer bråttom får du skumma av fettet från buljongen, men det är svårare att få bort allt fett på det viset.

Skala och skär morötter och palsternacka i slantar. Skär ev gul lök i klyftor. Steklöken kan halveras eller tillsättas hel. Strimla rotcelleri eller skär blekcellerin i skivor.

Fräs alla grönsaker i en aning olja ett par minuter.

Koka upp buljongen och tillsätt de frästa grönsakerna. Koka i 15 minuter eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem.

Tillsätt köttet och låt det bli varmt. Smaka av med salt vid behov. Om såsen är för lös och du inte vill kalla din anrättning för soppa kan du enkelt reda såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Servera med kokt potatis eller couscous.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s