Savoykål polonaise – polsk rätt på franska i svensk tappning

En sådan där enkel rätt som är nästan fånigt god! Koka savoykål i klyftor. Servera varm med kokt hackat ägg, stekt ströbröd och strimlad skinka. Häll på smält smör.

Savoykål polonaise

En polsk rätt på franska i svensk tappning.  😉  ”Polonaise” är franska och betyder ”polsk(a)”.

Till fyra personer behövs:

ett litet savoykålshuvud (ca 200-250 g kål per person)
1,5 dl ströbröd
3-4 hårdkokta ägg
200 g rökt skinka eller kassler
75 g smält smör
ev kokt potatis, tomatklyftor och hackad persilja

Skölj och skär kålen i 4-6 klyftor så att en del av stocken kommer med, så att klyftorna hänger ihop. Koka kålen i saltat vatten tills den är mjuk, men har spänst kvar, ca 8 minuter. Den ska absolut inte bli sladdrigt sönderkokt. Låt rinna av ordentligt. Stek ströbrödet i olja eller smör så att det tar lite färg. Hacka ägget och strimla köttet.

Servera kålen med tillbehören och skeda över det smälta smöret.

Den här rätten kan varieras en hel del. Vi åt den alltid lagad på vitkål och med ströbröd när jag växte upp. Potatis, persilja och tomater fanns också alltid med. Jag tycker inte att potatis behövs, egentligen. Kassler/skinka kan bytas mot stekt bacon och ströbrödet mot dagsgammalt bröd som smulas. Tänk på att vitkål behöver koka lite längre än savoykål. Det går bra att laga rätten med blomkål också.

Annonser

One response to “Savoykål polonaise – polsk rätt på franska i svensk tappning

  1. Pingback: Savoykål polonaise – polsk rätt på franska i svensk tappning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s