Dubbla vallmo- och mandelkex med chokladfyllning

Lite annorlunda kex för dig som gillar smaken av vallmo och vill ha lite mer än några frön på frallan. Kexen går bra att baka som enkla kex eller som dubbla med choklad emellan.

Vallmo- och marcipankex

Detta recept hittade jag när jag läste några tyska bloggar. Föll pladask. Det blev väldigt annorlunda kex. Blev tvungen att ta med dem till jobbet för att testa på kollegorna. Var kexen verkligen goda? Alla var överens om att de var goda, men annorlunda, och att man ville äta mer… men att kexen ändå hade en liten eftersmak som man tvekande undrade var det var. Vi kom fram till att det var lite beska från marsipanen som kom fram. Så jag var ju tvungen att testa en variant utan marsipan, och det gick kanonbra. Kexen är lika goda enkla som dubbla med chokladfyllning. Originalreceptet var på dubbla mängden, men det tycker jag blir för mycket. Jag behöll ändå ett helt ägg och ökade vallmomängden något. Har du marsipan hemma kan du förstås byta mandeln mot ca 40 g marsipan.

Här är min version av vallmokexen
ca 30 st (15 dubbla)

30 g blå vallmofrön
40 g mandel
90 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt alternativ)
50 g florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
150-170 g mjöl + till utbakning
1 litet ägg
rivet skal från drygt en halv ekocitron

Till dubbla/fyllda kex:

80 g choklad av valfri sort
1 msk smör

Skålla och skala mandeln. Mixa den tillsammans med vallmofröna. Fröna smakar mer om de går sönder lite. Man kan också mala dem i en vallmokvarn om man har en sådan.

Vispa smör och florsocker fluffigt. Rör ner vallmo/mandelmix, vaniljpulver, mjöl, ägg och citronzest. Arbeta snabbt till en deg. Låt degen vila i kylen i en till två timmar.

Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut till 2-3 mm tjock platta på mjölat bord. Använd mjölad kavel. Ta ut kakor. Jag hade två ringmått där den ena gör ett hål i mitten så att fyllningen syns, men du kan använda vilken form du vill.

Lägg kexen på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 8 minuter, tills kanterna precis börjar få lite färg och kakorna ser torra ut på ytan. Låt kallna på en sval plåt.

Fyllda kex:

Smält chokladen i vattenbad och rör ner fettet. Lägg choklad på ett kex, tryck på ett annat och låt stelna.

Mjölkfritt

Använd mjölkfritt margarin istället för smör och välj mjölkfri choklad.

Receptet kommer ursprungligen från  http://rock-the-kitchen.de via  http://www.allekochen.com

Annonser

One response to “Dubbla vallmo- och mandelkex med chokladfyllning

  1. Pingback: Dubbla vallmo- och mandelkex med chokladfyllning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s