Gräddig sommartårta utan grädde

Det kommer allt fler produkter i hyllorna som liknar grädde, men som är baserade på soja eller havre. Alpros ”Airy&Creamy” passar väldigt bra att använda i och på tårtor. Grädden håller formen bra och är ganska neutral i smaken. Här kommer två varianter på goda mjölkfria tårtor på sockerkaksbotten. En chokladbotten och en botten med en fräsch ton av citron. De blir godast om de får tid på sig att mogna innan de dekoreras.Mjölkfri tårta med citronbotten

Använd en springform på 20 cm, möjligen 22 cm. Om du har en större form får du göra lite mer smet, annars blir inte kakan tillräckligt hög för att dela i tre delar.

Botten

2 ägg
2 dl socker
75 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl hett vatten

Smaksättning 1: 0,5 dl kakao
Smaksättning 2: 2 tsk vaniljsocker och rivet skal från drygt en halv citron.

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med mjölkfritt margarin och bröa med lika mjölkfritt ströbröd.

Smält margarinet.

Koka upp vattnet och låt det stå att svalna något medan du börjar med det andra.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Blanda mjöl, bakpulver och någon av smaksättningarna.

Rör ner mjölblandningen och margarinet i äggfluffet. Häll i det heta vattnet och rör till slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 40 minuter eller tills en sticka är torr när du sticker den i kakan.

Låt botten svalna helt innan du försiktigt delar den i tre lager.

Mjölkfri chokladtårta

Fyllning

0,5-1 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
knappt 2 dl airy & creamy soyavispgrädde eller liknande produkt
40 g finriven mjölkfri mörk choklad
2 msk florsocker

Lägg sylt på den undre botten. Lägg på nästa lager.

Vispa soyagrädden och vänd ner florsocker och finriven choklad. Lägg grädden på kakan i ett 1-1,5 cm tjockt lager. Lägg på sista kakdelen. Plasta in och låt gärna stå till nästa dag i kylen.

DEKORATION

2 dl airy & creamy soyavispgrädde eller liknande
2 msk florsocker
30-40 g riven eller hackad mörk choklad
0,5 liter färska bär, t ex jordgubbar eller hallon

Vid servering: Vispa soyagrädden med ett par matskedar florsocker. Täck kakan helt med ca 1/3 av grädden och spritsa resten i valfria mönster på kakan. Om du inte har en sprits går det bra att klippa ett litet hål i en fryspåse. Dekorera med rikliga mängder skivade eller hela bär eller frukt och gärna chokladkross.

Var vaksam på att följande produkter också är mjölkfria: chokladen, ströbrödet, margarinet. Ibland står det ”spår av mjölk” på förpackningarna. I min familj funkar det bra att använda sådana produkter, medan andra är mycket känsliga. Ta gärna reda på hur känsliga dina gäster är om du inte ska äta hela tårtan själv.

Annonser

One response to “Gräddig sommartårta utan grädde

  1. Pingback: Gräddig sommartårta utan grädde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s