Fylld gädda i folie

Vi har ett lantställe med en sjö och en eka. Och vi fiskar förstås. Men på tok för sällan, så det är ingen risk att  familjen tröttnar på färskfångad fisk eller att jag lyckas bli någon expert på insjöfisk heller för den delen. Lillgrabben drog i alla fall upp en tvåkilosgädda i sommar.Gädda 2012

Lite pyssel är det allt med urtagning och fjällning. Tur man kan göra det ute.

Jag googlade bland queneller och grillade fiskar men fastnade för detta recept på Tasteline på foliebakad gädda i ugn. Kanongott.

Jag gjorde extra grönsaker och svamp i ett eget foliepaket utöver grönsakerna som jag fyllde fisken med. Vår gädda vägde lite mer än receptet visar och räckte till två luncher för fyra. Jag serverade potatis och extra sås till.

Gädda i folie

Lyft upp gäddan och dela i portioner eller servera direkt från folien efter att du tagit hand om spadet. 

Här är receptet jag följde (4 port):

1 – 1,5 kilo gädda
5 msk smör eller mjölkfritt margarin
1 purjolök
1 morot
100 g champinjoner (kan uteslutas)
1 citron
1 knippe persilja
1 knippe dill
1 lagerblad
4 – 5 krossade vitpepparkorn
salt

Sätt ugnen på 275º.

Rensa fisken och fjälla den, skär av huvudet och skär av alla fenor. Mät fiskens bredd över ryggen på bredaste stället. Tillagningstiden är 30 minuter för fyra cm tjock fisk, därefter ytterligare fem minuter per centimeter.

Salta fisken rejält invändigt. Skala och tärna moroten fint. Strimla purjolöken. Strimla svampen om du väljer att ta med den. Hacka persiljan och dillen. Blanda grönsakerna i bunken, smula över lagerbladet, pressa i halva citronen och rör ner fyra matskedar av smöret/margarinet. Fyll buken på gäddan med massan. Smöra ett stort stycke aluminiumfolie, lägg på fisken och vik ihop till ett alldeles tätt paket. Tasteline tipsar också om att om fisken ska stekas på glöd i brasa måste folien vara lindad i flera lager kring fisken.

Lägg foliepaketet på ett galler eller i en form och sätt in i ugnen. Håll reda på tillagningstiden beroende på fiskryggens mått.

Ta ut paketet och öppna det försiktigt så att inget spad rinner ut. Lyft upp fisken och dela i portionsbitar över ryggen. Ta vara på spadet och smaka av det med salt, peppar och citron. Man kan också tömma folien på såsen (gör ett hål) och låta fisken ligga kvar hel i folien vid servering om man är rädd att den ska falla sönder. Om du vill ha mer sås går det att koka upp spadet och späda det med lite god fiskbuljong. Servera med kokt potatis.

MJÖLKFRITT: Använd mjölkfritt margarin. Om du späder med buljong – se till att buljongen är mjölkfri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s