Povidla – Pflümli – Plommonmos

Plommonmos är ett bra sätt att konservera plommon på. Det är mycket vanligt i Central- och Östeuropa. Povidla är tjeckiska och Pflümli är tyska, där man också kan säga Pflaumenmus. Moset är ganska fast, mörkbrunt i färgen och passar bra på pannkakor och plättar (tillsammans med tjock yoghurt), i bakverk och på smörgåsen. Men varför inte prova det till fläsksteken! Jag har alltid, ALLTID, plommonmos hemma.

Plommonmos

UGN:

3 kg plommon
750 g socker
1/2 – 1 tsk kanel om du vill
(2 st nejlikor eller 1 krm ingefära)

Ta bort kärnorna och dela plommonen i mindre bitar.

Värm ugnen till 180 grader.

Lägg plommonen i ugnsfast form varvade med socker och kryddor.

OBS! Formen måste vara helt ren från ev fettrester från tidigare matlagning för att detta ska bli bra.

Ställ i ugnen på minst två timmar, längre om plommonen är saftiga. Glänta gärna på ugnsluckan med en trägaffel eller liknande så att fukten kan dunsta lättare i början.

Rör inte om!

Sockret i plommonen ska karamellisera och plommonen ska bli bruna.

Moset är klart när man kan dra en sked genom det och ”rännan” blir kvar. Mixa om du vill (brukar inte jag göra). Häll på rena glas och ställ upp-och-ner. Moset håller i flera år.

Nästan svart!Min erfarenhet är att svenska plommon sällan är så söta (eller av den sorten) att moset blir så där nästan svart, som det kan bli på sydligare breddgrader där plommonen är laddade av solsken och värme. Där kokas plommonmoset dessutom ofta utan socker. Jag använder victoriaplommon från min trädgård och tycker att skalen kan vara lite beska, så jag vill gärna koka med socker.

PÅ SPISEN:

En annan variant är att koka moset på spisen på svag värme. Där finns olika varianter – både med och utan omrörning. Här en utan.

3 kg plommon
1 kg socker (gärna råsocker)
3 kanelstänger

Lägg sköljda och urkärnade/delade plommon varvade med socker och kanel i gryta. Låt stå över natten. Rör om. Koka upp och sjud sakta 2-3 timmar. Rör inte om under denna tid! Moset ska vara tjockt och mörkt. Mixa evenutellt (jag mixar inte) och fyll på rena burkar.

Gott om plommon? Baka en plommondatschi.

Annonser

7 responses to “Povidla – Pflümli – Plommonmos

  1. Pingback: Bayerska munkar | matmorsan

  2. Pingback: Ålandspannkaka som väcker semesterminnen | matmorsan

  3. Pingback: Traditionella små tjeckiska bröllopskakor | matmorsan

  4. Pingback: Jästa ljuvliga plättar | matmorsan

  5. Hej Linda, nu är trädet tyvärr alldeles naket på plommon. Det var inget bra plommonår. Men ska lägga på minnet att du gillar plommon till nästa år – för vi har två träd och kan inte äta upp alla. =)

  6. Mmm, låter sjukt gott! Får du plommon över så är jag helt klart aspirant på några…

  7. Pingback: Povidla – Pflümli – Plommonmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s