En resumé av reseåret 2012 – del 1

Det blev inte många blogginlägg under andra halvan av 2012. Jag har egentligen haft massor att berätta, men tyvärr inte haft tid eller ro att skriva ner det. Bland annat var jag på sex utlandsresor under året. Var och en med härliga matintryck även om anledningen till resorna inte var matrelaterad. En del var jobb, annat var privat. Ett par resor har jag skrivit om, men jag kan inte fortsätta in i 2013 utan att åtminstone kommentera ytterligare några av resorna med ett par ord, känner jag.

Taizé, Frankrike, augusti 2012

Sommaren avslutades med en resa till franska Taizé. Det var dotterns konfirmationsgrupp som tog bussen ner till detta ekumeniska kloster strax norr om Lyon för att under en vecka umgås med ungdomar från hela världen och jag hängde med. Tanken med klostret är att unga kristna, oavsett inriktning, ska träffas och skapa vänskapsband för att förhindra framtida konflikter. En otrolig upplevelse, som en egen värld. Kloster för mig har varit oåtkomliga munkar i kåpor uppe på någon oländig kulle. Här fann vi munkar i skjorta och chinos. De visade sig ha en enorm humor och självinsikt.

bild-4 (1)

Endast under gudstjänsterna hade munkarna kåpor på sig och släntrade in en och en i sin egen takt, barfota eller i sandaler. Denna bild är en dålig kopia av ett vykort, men man ser i alla fall hur det ser ut i kyrkan.

Det var hela 38 grader varmt vissa dagar vilket, ska erkännas, var en plåga. Alla hjälper till med mat och städning. Jag hamnade i en grupp som fick dela ut mat. Jag hade hört innan att det inte serverades så mycket mat och att maten var mycket enkel. Så vi hade laddat med lite fiberknäcke och torkad frukt, bland annat. 

IMG_2319

Frukosten bestod av frystorkat te, kaffe, mjölkpulver eller choklad som man hällde hyggligt varmt vatten över. En fralla, ett smörpaket och två stänger mörk choklad (en gång var det marmelad). Det hela intogs ute, i bästa fall på en metallstol, annars på marken. Samma med alla andra måltider. Inga bord här inte! Så det var tur att vädret var soligt. All mat åts med en stor sked. Inga gafflar eller knivar i sikte.

Maten var verkligen enkel och det var inga stora portioner som serverades, varför en del kom tillbaka och ville ta om. Det kunde då utbryta lätt kalabalik eftersom vi som serverade inte hade fått någon mat ännu och det var svårt för folk att fatta att vi inte var anställda, utan bara lägerdeltagare som också ville ha mat innan andra fick ta mer (om det fanns något kvar att ta mer av).

IMG_2406

IMG_2379

Maten var god i all sin enkelhet. Gröna ärter med fläsk, potatismos med en (!) fiskpinne, gröna linser med morot eller pasta med lite skinka och en näve ost. Till lunchen och middagen serverades alltid en frukt, en liten ost, en bit vitt bröd och en dessert som kunde vara äppelmos, yoghurt eller en kaka. Allt styckförpackat.

IMG_2326

Taizé var en intressant upplevelse även rent innehållsmässigt. Jag går inte i kyrkan till vardags och är inte särskilt påläst på bibeln, men det var det många som var här. Deras tro var verkligen en central del i deras liv, förstås. Jag kände mig lite som en katt bland hermeliner, men är glad att jag fick möjlighet att uppleva Taizé.

IMG_2396

IMG_2306

Gudstjänsterna i Taizé sjungs fram. Det går inte komma ifrån att det är mäktigt när 3000 personer sitter på golvet i en gymnastikhallsliknande kyrka och upprepar enkla, meditativa och lätt suggestiva sånger på alla möjliga språk. Detta skedde tre gånger om dagen och alla som är på lägret måste delta. 90 procent av lägerdeltagarna är under 30 år och de flesta bor i tält. En del bor i barackliknande logement. Även vi äldre fick bo i baracker, i sexbäddsrum. Så jag delade rum med en ryskortodox tjej från Moskva och fyra glada portugisiska katolska kvinnor.

Bussresan till Frankrike tog drygt ett dygn, men det gick fort när man tittade på film hela tiden. Såg nästan alla Harry Potterfilmer under resan.

Aachen, Tyskland, oktober 2012

Kära bror ställde till med bröllop i Tyskland, där han bor, så vi for dit för att fira i en liten ort utanför Aachen i västra Tyskland, precis på gränsen till Holland. Vigseln var borgerlig och sedan firade vi i en vackert renoverad kvarn där vi också övernattade. Brudparet var bedårande, såklart! Och jag höll tal och körde ett Sverigetest på brorsan, som inte bott i Sverige på över femton år.

Brudparet hade fixat en jättefin meny tillsammans med den inhyrda kocken. Kvarnen hade inga egna kockar, men det fanns ett arbetskök att hålla till i. Dock utan spis, så det fick kocken ta med.

DSC_1112Skogssvampsoppa med rosenblad. Kan tycka rent bildmässigt att den där eviga persiljan som strös på allt kunde ha varit antingen centrerad eller tas bort. 😉

DSC_1137

Vildsvinsfile med rödkål och potatisknödel.

DSC_1147

Pannacotta med skogsbärskompott. Eller tvärtom om man ser denna bild. Kompotten var lite varm och kryddig och otroligt god till den lena pannacottan.

DSC_1169

Bröllopstårtan. Den var både vacker och god.

Dagen efter bröllopet hjälptes vi åt att städa festlokalen och drog sedan tillsammans till en mongolisk restaurang med fantastisk buffé med allehanda asiatisk mat.

DSC_1258 DSC_1264DSC_1269

Senare på eftermiddagen åkte vi in till Aachen för att titta på domen och på de fina, ledade dockorna vid de kända fontänerna.

DSC_1261

Aachen är känt för sina printen, kryddiga, mjuka kakor, ibland med frukt och nötter i och ibland med glasyr av olika slag. Ofta chokladöverdragna. Goda.

Tyvärr drog det snabbt ihop sig till riktigt skitväder och vi fick ta täckning i ett café och sedan springa mellan portarna tillbaka till bussen, blöta och frusna.

DSC_1298

Ett annorlunda inslag i landskapsbilden i dessa trakter är stridsvagnshindren från andra världskriget. De påminner om Toblerone. Fast när man tänker efter lite är de inte så roliga och associationerna till choklad känns lite fåniga. En påminnelse om en tragisk tid.

DSC_1361

Innan vi tog farväl och flög hem igen bjöd brorsans fru på underbar fläskwok med svamp. Hon kommer från södra Kina och är van vi riktigt stark mat. Tack och lov gjorde hon inte woken så stark. 🙂

Bara måste visa hennes coola, rosa riskokare också:

DSC_1356 (1)

Det var två av årets resor det. Det kommer en del 2 av resorna också!

Annonser

3 responses to “En resumé av reseåret 2012 – del 1

 1. Nu har jag läst båda dina resumér. Fantastiska bilder och bra beskrivet. Blir som vanligt störtsugen på en lite resa till Aachen, dit jag aldrig varit eller London, som jag varit men kunde åka till igen. 🙂

  Vilket fantastiskt år med konfirmation, bröllop etc. Vi är just i mellanfasen på konfirmationer, vilket också är skönt, eftersom det är en intensiv tid för föräldrar och barn…

  Ser fram emot fler recept när du får tid och lust igen. :-))))

  Förresten följer du någon speciell matblogg som det skulle löna sig att kika in på? Jag kan rekommendera Kokaihop.se. Det är kul med alla mer eller mindre crazy kommentarer på recept som finns där. En hel del användbara recept. Synd bara att de inte är sorterade rätt under upphovsgivarens namn bara…

  Ha det så bra –
  Petra i Eppingen

 2. Pingback: En resumé av reseåret 2012 – del 2 | matmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s