Smakrika pizzabullar med bacon och salami – mjölkfria

Pizzabullar är gott till soppa eller som mellanmål. Här är en kryddig variant med bacon och salami. För dig som vill går det bra att lägga till lite ost. Men annars är receptet mjölkfritt. Se bara till att använda mjölkfritt margarin och salami.

Pizzabullar med bacon och salami

Mängderna på fyllningen är inte så exakta – du kan ta lite vad du har hemma eller vad du är sugen på. Mycket eller lite mindre fyllning. Som du ser på bilden nedan har jag valt att inte ösa på fyllning. Variera med olika grönsaker (lök, purjo, paprika, soltorkad tomat), skinka eller varför inte pesto istället för tomatröra. Men kolla att peston inte innehåller ost om du vill göra en mjölkfri bulle.

Degen:

50 g jäst
50 g mjölkfritt margarin eller olivolja
5 dl osötad soja- eller havremjölk
1 äggula
1 tsk salt
1 tsk sirap eller socker
13 dl vetemjöl, ca

Smält fettet och häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av degvätskan och blanda sedan i all vätska, äggulan, salt och sirap/socker. Arbeta in mjölet tills degen är smidig. Låt jäsa i 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen:
8 champinjoner, medelstora
1 pkt (à 140 g) bacon
60 g salami av valfri sort (kontrollera att den är mjölkfri!)
1 chilifrukt av valfri styrka

6 msk tomatpuré
3 msk olivolja
några rejäla tag med svartpepparkvarnen
1 msk torkad oregano
några blad basilika, om du har

1 ägg till pensling

Strimla champinjonerna fint. Skär bacon i små bitar. Stek baconet några minuter. Det behöver inte vara knaperstekt. Ta upp baconet.

Stek champinjonerna i baconfettet. Häll tillbaka baconet och blanda i hackad chilifrukt och strimlad salami. Salta lätt och rör om. Kyl!

Blanda tomatpuré med olja, oregano och peppar.

Pizzabullar - fyllning

Dela degen i två delar, kavla varsamt ut dem till två avlånga plattor, ca 45×25 cm och en knapp centimeter tjocka. Låt degen vila 10 minuter innan du lägger på fyllningen.

Bred på tomatsåsen och strö på hälften av fyllningen på varje platta (lägg ev på basilikablad) och rulla försiktigt ihop. Dra inte i degen!

Låt ligga en minut innan du delar varje längd i 12-15 bitar. När du låter degen vila mellan olika moment minskar risken för att bullarna jäser och gräddas ojämnt och blir konstiga i formen.

Lägg i bullformar och låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader varm ugn i ca 12 minuter.

Låt svalna under duk eller ät genast. Bullarna är godast färska med går bra att frysa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s