Den räddade degen

Tänk dig att du gör en fin deg av skållad råg, rågsikt och vetemjöl. Du tar vetesur och en nypa jäst som hjälp och kryddar det hela med kummin, fänkål och lite pomerans. Degen jäser fint. Plötsligt ändras planerna, en hantverkare är på väg hemma i stan, och du måste åka hem tidigare från landet där degen jäser i godan ro. In med degen i kylen tills du ska hem, så jäsningen saktar ner. Degen kan ju bakas av hemma på kvällen.

Det är bara det att degen blir kvar på landet. I åtta dagar. Tack och lov i kylen i en plastbox med lock. Men ändå. Lite snopet blev det hela.

Så kommer degen äntligen hem till stan. Har den klarat sig, och hur smakar den egentligen?

den glömda degen

Degen visar sig må alldeles utmärkt. Men den har hunnit bli ganska sur under de åtta dagarna, så jag väljer att inte baka av den som den är, utan delar upp den i två delar. Den ena delen av degen får tillskott av rågsikt, vatten, en nypa jäst och salt.

Brödet jäser fint

De två limporna fick tyvärr inte vara tillräckligt länge i ugnen. De hade mått bra av ytterligare några minuter. Men jag hann inte vänta ut dem.

Den andra delen av degen ger jag rågmjöl och vete special tillsammans med kummin och fänkål, en nypa jäst, salt och lite sirap. Dessa två limpor får stå inne längre och blir kanongoda, men kanske inte de vackraste skapelser jag gjort.

Kryddiga surisar

Jag ångrar lite att jag inte tog en del av degen och bakade av. Bara för att se om den hade blivit god som den var, trots allt.  Men, man har ju annat att göra än att rädda och grädda degar hela dagarna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s