Vallmokaka på mördegsbotten

Jag tror vallmokaka är något man gillar mycket eller inte alls. Den har en lite speciell smak. Jag själv älskar den!

DSC_1101

I centraleuropa är vallmokakor vanliga och man hittar lika många varianter som vi har äppelkakor här i Sverige. Här är en supergod variant med ett tjockt lager vallmofyllning på mördegsbotten och smuldeg ovanpå. Kakan räcker till minst 10 bitar. Man får börja i god tid eftersom vallmon och mandeln ska malas,  vallmosmeten ska kokas och svalna och degbotten behöver vila lite.

DSC_1104

Till vallmofyllningen:

250 g blå vallmofrön
60 g russin
1 tsk kanel
1 msk honung
1 dl socker
3,5 dl mjölk
60 g stötta skorpor eller ströbröd
30 g mandel, malen
rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
1 äggula (tillsätts när fyllningen svalnat)
2 äggvitor, hårt vispade (precis innan gräddning)

Mal vallmon. Till nöds kan man köra den i kaffekvarn eller mixa fröna så de slås sönder. Själv är jag lycklig ägare av en vallmokvarn, se tidigare inlägg.

Skålla, skala och mal mandeln.

Hacka russinen.

Koka upp mjölken med socker, honung och kanel.

Lägg i vallmofröna och russinen och småkoka i 15 minuter. Rör hela tiden och späd ev med mer mjölk om röran blir fast. Den ska vara krämig och lös.

Tillsätt skorpsmulor/ströbröd, mandel, citronskal och citronsaft. Smaka av om du vill ha mer syra eller mer kanelsmak. Nu ska massan vara ganska fast.

Låt svalna helt.

Strax innan gräddningen: Rör i äggulan i fyllningen och vänd ner två hårt vispade äggvitor.

Till degen:

125 g kallt smör
110 g socker
250 g vetemjöl
1-2 msk vatten

Kläm fast ett pakplåtspapper i en springform på 24 cm. Smörj formen med lite smör.

Nyp ihop smör, socker och vetemjöl. Ta undan 130 g (ca 1,5 dl) av degen till smuldeg.

Tillsätt vattnet, lite i taget, till resten av degen och kavla ut degen till en platta. Klä formen med degen så att degen går knappt 4 cm upp på kanterna. Sätt formen (och smuldegen) i kylskåpet i minst 30 minuter.

KAKAN

Fördela vallmomassan i formen med degen (glöm inte äggen) och strö den sparade smuldegen över kakan.

Grädda i 180 grader varm ugn i ca 45 minuter. Passa så att inte toppen bränns. Lägg på folie en stund om smulet eller kanterna tar för mycket färg.

Låt kakan svalna helt.

Kakan är mäktig, så dela inte i för stora bitar. Förvara gärna i kylen om det blir något kvar.

Tips: ha gärna tandpetare till hands. Vallmofrön vill gärna fastna mellan tänderna. 😉

Mjölkfritt:
Kakan kan enkelt göras mjölkfri och fri från laktos. Byt smör mot mjölkfritt margarin. Använd mjölkfritt ströbröd/skorpsmulor. Byt mjölken mot soja-, havre- eller mandelmjölk.

IMG_4062

Jag har just varit söder om Prag där vi körde förbi ett vallmofält. Det blommade inte längre utan var mer grått och kapslarna vajade i vinden.

Annonser

3 responses to “Vallmokaka på mördegsbotten

  1. Roseana Almeida

    Hej igen. Hittade Risentas vallmo 170-gramsförpackning på Ica Max. Det blev riktig god, alla uppskattade kakan. Jag hade ingen vallmokvarn men det gick bra med mortel. Rostade vallmofrön i stekpannan innan användningen. Smakade kakan första gång hos bekanta på 90-talet sedan i Budapest 2010 och nu entligen hittade recepten och det blev bra. Tack!

  2. Roseana Almeida

    Hej, Kan man hadla valmofrön i stora mängd? Jag känner bara till de små dyra glasförpackningar från Santa Maria på 45 gr. Till den här kakan i receptet behövs 250 gr. Hälsningar Roseana

    • Hej! Jag har förmånen att själv kunna handla i Tyskland eller Tjeckien emellanåt eller få vallmo av vänner därifrån. Men det går att köpa via nätet. T ex Zmaka.se. Ser också att Risenta har 170-gramsförpackningar som en Ica-butik skulle kunna ta hem. På tyska heter (blå) vallmo (blauer) Mohn. Om man är språkkunnig finns säkert tyska sajter att handla från. Jag har tyvärr inte kollat upp dessa möjligheter. Lycka till med jakten! Kakan är värd det… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s