Risbollar i tomatsås

Min mammas recept för den här rätten som jag ätit sedan barnsben lyder: Blanda lika delar köttfärs och kokt ris, en halv riven lök, ett ägg och salt, peppar och mejram. Ja men hur mycket av allt då? Och ska det vara nöt- eller blandfärs? Nu har jag klarat ut det hela. Här kommer receptet för fyra portioner.

Risbollar i tomatsås

Till bollarna:

500 g blandfärs
250 g (ca 3,5 dl) dl kokt, kallt matris eller jasminris
0,5 riven gul lök
1 ägg
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk mejram

Blanda alla ingredienser väl och forma 12 bollar.

Till såsen:

3 msk smör
3 msk mjöl
2-3 dl vatten
400 g passerade tomater
5 kryddpepparkorn
2 hela kryddnejlikor, kan uteslutas
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk salt
rivet skal från en halv citron (+ lite på slutet)
2 msk nypressad citronsaft
1 msk socker

Smält smöret och rör i mjölet. Häll på vattnet och vispa kraftigt. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Koka i tio minuter på svag värme och rör om ofta.

Rör ner citronskal, citronsaft och socker. Koka upp och lägg i bollarna och koka sakta i 15 minuter. Vänd bollarna ett par gånger under tiden och rör om i botten. Smaka av med mer salt och citronsaft.

Jag brukar göra såsen i en mindre, tjockbottnad kastrull först och sedan hälla över den i en låg, bred, lika tjockbottnad dito när bollarna ska i. Allt för att minska risken för att såsen bränner fast. Bollarna ska ligga i ett lager, inte på varann.

Servera med kokt potatis, gröna bönor och en grönsallad. Riv gärna lite citronskal över rätten vid servering.

Såsen går bra att använda till andra rätter också, efter smak.  Eller späd med buljong till soppa. Koka då gärna lite pasta i soppan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s