Äppelbrödpudding – žemlovka

Pudding låter inte riktigt rätt för den här rätten. Men det är så den heter på svenska. Kanske en direkt översättning från engelskans bread pudding. Själv kallar jag den ”žemlovka” (žemle = fralla på tjeckiska) eller ”zemmelbába” och har älskat rätten sedan jag var barn.

Äppelbrödpudding

Den är som ugnsbakade fattiga riddare varvade med äpplen, kanel och russin. Kanongott och ett roligt alternativ till äppelkaka. Den äts varm, men ska stå och vila ett litet tag när den kommer ur ugnen.

Till 4 rejäla bitar:

En tvåliters brödform, ca 35 x 11 cm. Det går även med andra formar som har höga kanter.

Ugn: 200 grader

10-11 rejäla skivor dagsgammal (halvtorr) franska eller ljust lantbröd
6-8 äpplen
1 dl russin
3 ägg
0,5 l mjölk
100 g smält smör
0,5-1 dl socker
1 msk kanel

Om brödet fortfarande är färskt och mjukt: Rosta det lätt i brödrost eller torka en stund i ugnen utan att det tar färg. Kantskär eventuellt (måste man inte).

Smält smöret.

Skala och skiva äpplena tunt.

Vispa ihop äggen med mjölken.

Smörj brödformen. Lägg ev ett bakplåtspapper i botten och låt det komma upp längs långsidorna.

Mät ut hur många brödskivor du får plats med i varje lager.  Skarva med delar av brödskivor om det behövs – hela lagret ska vara täckt av bröd.

Doppa/vänd brödskivorna till ett lager i äggstanningen så att brödet suger åt sig och lägg brödet i botten av formen.

Lägg på hälften av äpplena, russinen, sockret och kanelen. Skeda över en tredjedel av smöret.

Lägg på ett lager doppat bröd till samt resterande äpplen, russin, socker och kanel. Skeda över en tredjedel av smöret och lägg på resten av brödet som ett lock på formen. Om det finns äggstanning kvar kan du hälla den över brödet. Skeda över det sista smöret och grädda i 30-40 minuter i 200 grader varm ugn.

Passa så inte toppen bränns! Lägg på folie om det blir för gräddat.

DSC_0280

Låt stå 15-30 minuter innan du serverar så att žemlovkan får stanna ordentligt. Servera den varm/ljummen.  Skär ca 5 cm breda bitar ända ner till formens botten och lyft försiktigt upp alla lager ända ner till botten till varje bit.

Tips:

Man kan skeda äggstanningen över brödet om man inte vill doppa och kladda. Då tar man en och en halv deciliter och häller över varje lager. Sedan stoppar man brödpuddingen i ugnen i tio minuter. Sedan häller man över hälften av den äggstanning man har kvar och efter ytterligare tio minuter häller man på resten och gräddar klart.

Brödpuddingen är enkel att göra mjölkfri:

Byt smör mot mjölkfritt margarin,
byt mjölk mot sojamjölk/havremjölk/mandelmjölk och
se till att brödet är mjölkfritt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s