Kalkon med dressin’, sötpotatis och grönkål

Förra året var jag en kort sväng till södra USA och det var en vecka kvar till thanks giving. Alla lunchställen serverade kalkon. Jag förstod att det fanns många åsikter om hur man ska servera kalkonen. Ofta ingår dressing (dressin’), dvs en gratäng som görs på majsbröd. Som en kalkonfyllning, men man gör den i en form istället. Min kanadensiska kollega vill bestämt hävda att det heter stuffing (=fyllning) och inget annat även om den görs i gratängform, men den ordfajten lämnar jag åt Nordamerikanerna.

Man bedöms hårt efter hur lyckad dressing man bjuder. Om den är för torr vill amerikanen absolut ha vitsås till. Nu är det visserligen lite tid kvar till årets thanks giving, men jag tyckte det passade att testa denna amerikanska rätt som födelsedagsmiddag för min mamma.

Kalkon, dressing, sötpotatis och grönkål

Jag följde receptet på dressing och kalkon som finns på den amerikanska bloggen Lanas Cooking. Titta gärna där för att se alla härliga beskrivande bilder.

Börja med att göra majsbrödet (egg bread). Gärna dagen innan, eftersom det ska vara rumstempererat när du gör gratängen.

Egg bread

Egg bread

5 dl finmalet majsmjöl, knappt (2 cups)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
5 dl filmjölk, knappt (2 cups)
3 msk matolja

Sätt ugnen på 230 grader.

Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i en skål.

Rör ner filmjölk och ägg omväxlande och rör till en slät smet.

Häll oljan i en gjutjärnspanna som du kan ha i ugnen. Ställ pannan i ugnen i 5 minuter. Ta ur pannan och häll i smeten. Ställ genast in i ugnen igen och grädda i ca 20-25 minuter tills brödet har stannat och är gyllene. Låt svalna. Förvara i burk tills du ska använda brödet om du gör det dagen innan.

MAJSBRÖDSGRATÄNG – SOUTHERN CORNBREAD Dressing

(en form som räcker till 12-14 portioner)

Dressin'

2 gula lökar
3 stjälkar selleri
8 msk smör
0,5 tsk salt
majsbröd /egg bread)
1 burk redd kycklingsoppa, t ex Campbells
1 liter kycklingbuljong
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3/4 tsk örtsalt
3 ägg
Ev ytterligare brödsmulor eller ströbröd.

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka lök och selleri. Stek  dem i smöret några minuter utan att löken tar färg. Salta med ca en halv tesken av saltmängden.

Smula ner majsbrödet i en stor ugnsform. Tillsätt kycklingbuljong och -soppa (champinjonsoppa går också bra).

Mosa med potatisstöt så att allt blandas och inga stora brödklumpar finns kvar.

Tillsätt lök och selleri, salt, peppar och lite örtsalt eller annan kryddblandning som passar fågel. Smaka av.

Vispa upp äggen lätt och rör ner i gratängen. Konsistensen ska vara lös, men inte vattnig. Om den känns vattnig kan du vända ner lite krossade salta kex eller ströbröd. Om konsistensen är för fast blir gratängen torr efter gräddning. Späd i så fall med lite vatten.

Grädda i 35-45 minuter eller tills din dressing är fast och gyllene. Det går bra att göra dressing före kalkonen och bara värma på den när det är dags.

Kalkon

DSC_0319

Måste nog jobba lite på presentationen och fixa likadana formar eller nåt 😉 … men ni fattar upplägget, eller hur.

Välj storlek på kalkonen efter antal portioner du vill laga. Jag slog till med en 5-kilos. Skölj kalkonen och klappa den torr med papper. Gnid in ordentligt med 50g smör, 2 tsk salt och 1 tsk svartpeppar runt om. Placera i en form och stick in en termometer vid bröstbenet. Och så skjuts in i ugnen. Ta ut den då och då och ös kalkonen med smöret.

Räkna med att det tar ca 45 minuter per kg kalkon i 175 grader. Kalkonen ska vara 80 grader inuti när den är klar. Låt vila en stund innan du skär upp.

Collard greens

I USA serveras kalkon ofta med kokta collard greens, väldigt lik vår grönkål. Den grovhackas och kokas sakta tillsammans med lite rökt fläsk eller rökt skinka och en skvätt vatten. Om man vill kan man toppa med lite gul lök och några droppar vinäger.

Jag gjorde det lite enkelt för mig och  använde 1 kg fryst, hackad grönkål och 100 g stekfläsk nu när jag lagade. Grönkålen var alldeles för finhackad, visade det sig, och väldigt vattnig, så jag fick koka bort en hel del vätska. Men det funkade och räckte till drygt 6 portioner. Jag hade inga andra grönsaker till maten. Får du tag på färsk grönkål så är det bättre. Ta bort de grövsta stjälkarna i så fall och grovhacka kålen.

Stek fläsket  i lite smör. Lägg i kålen och rör om tills den sjunker ihop. Fyll på med några matskedar vatten. Salta ev. Koka tills kålen är mjuk. Strö över lite hackad gul lök och några droppar vinäger innan servering.

Sötpotatis

Om du serverar sötpotatisen som tillbehör till kalkon och dressing räcker ca 100 g per portion. Skala och skiva sötpotatisar i halvcentimetertjocka skivor. Pensla med olja och salta. Lägg i bakplåtspappersklädd långpanna och stek skivorna i 225-250 grader varm ugn i 20 minuter eller tills de är mjuka och har fått fin yta. Det går bra att steka skivorna i stekpanna på spisen också, men tar längre tid om du lagar åt många.

Servera kalkonen med dressing, grönkål, sötpotatis och cranberry sauce (tranbärsgelé).

Jag hittade en burk cranberry sauce på Ica. Annars går det förstås bra med annan gelé.

Pumpasoppa med äpple och ingefära

Som förrätt hade vi pumpasoppa med äpple och ingefära. Gott! Till efterrätt blev det min mammas rulltårta, för det äter vi alltid på hennes födelsedag, men om jag hade fått välja fritt hade jag gjort en key lime paj eller kanske en pumpapaj för att köra temat fullt ut.

Annonser

One response to “Kalkon med dressin’, sötpotatis och grönkål

  1. Websites we think you should visit… […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are actually worth a go through, so have a look[…]……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s