Citronkakor med hallon – linecké

Förutom de ljuvliga nöt- och vaniljgifflarna brukar jag göra ett par kaksorter till när  julen närmar sig. Alla tre är jag barnsligt förtjust i och alla tre kommer från centraleuropa och bakas av hela min släkt.

Citron- och hallonkakorna är mördegskakor fyllda med hallonmarmelad och de kallas i Tjeckien för ”Linecké” (c uttalas ts, linetskää). De blir lite mjuksega när har fått ligga till sig. Man kan avgöra själv om man vill ha stark citronsmak eller bara en antydan (originalreceptet har bara lite citronskal). Jag gillar när det smakar mycket citron.

Citronkaka med hallon

Hur många kakor det blir beror förstås på storleken på dina formar, men ca 25 dubbla kan det bli med mellanstora mått.

250 g vetemjöl eller idealmjöl
160 smör eller margarin
90 g socker
1 äggula
Skal från en citron, helst eko
1,5 dl hallonmarmelad

DSC_0842

Häll ut mjöl och socker på bakbordet. Lägg äggulan i en fördjupning i mjölet och riv skalet över.  Hacka smöret och arbeta ihop alla ingredienser.

Låt degen vila när den har gått ihop. Knåda inte längre än nödvändigt.

Låt degen ligga i kylen i minste en timme.

DSC_0847

Kavla ut till en tunn platta. Ta ut två sorters rundlar. En variant med hål och en utan. Har du ingen ringform med hål kan du använda en äppelurkärnare eller liknande. Rundlarna ska vara lika stora. Du kan förstås använda andra former än ringar, bara den ena gör ett hål i mitten av kakan.Sätt ugnen på 200 grader. 

DSC_0865

Grädda kakorna med hål på en plåt och de utan hål på en annan. Annars bränns lätt ”locken” med hål. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen. Kakorna ska bara vara gyllengula med en antydan till brunhet i kanterna. Små kakor och locken med hål går fortare att grädda än större kakor. När du tar ut kakorna ur ugnen lägger du dem genast på en kall plåt eller på en skärbräda med hjälp av en stekspade. Se till att alla kakor ligger slätt, annars formar de sig innan de svalnar och går inte att lägga ihop ordentligt.

DSC_0879

En liten tesked god hallonmarmelad på den hela rundeln räcker. Lägg marmeladen på den sida som varit mot plåten. Lägg ihop med en kaka med hål i.

Pudra eventuellt med florsocker när du serverar. Blanda gärna florsockret med lite vaniljpulver.

Förvara kakorna i burkar. De håller länge och är goda om de får ligga till sig några dagar. Det går också bra att frysa kakorna.

(receptet är redigerat – vid publiceringen  hade jag slarvat med både mängder och hur kakorna ska gräddas.)

Annonser

One response to “Citronkakor med hallon – linecké

  1. Pingback: Björntassar – kryddiga kakor som doftar kanel, kakao, nejlika och citron | matmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s