Fläsklägg à la fasan

Denna rätt kallas fläsklägg à la fasan eftersom fläsklägget har fått hoppa in istället för fasanen. Min mamma har berättat att man åt fasan när det skulle vara fint och festligt när hon växte upp. Det här receptet skapade hon när vi kom till Sverige och det var både svårt och dyrt att få tag på fasan.

Det ska egentligen vara färskt lägg, men jag har använt rimmat också och det går hur bra som helst. Salta inte rätten om du har rimmat lägg. Köttet ska först kokas och sedan stekas i ugn. Då blir det mört, krispigt och gott.

Fläsklägg

Till kokningen:

ett stort fläsklägg
ett lagerblad
en gul lök
några kryddpepparkorn
några svartpepparkorn
ev 1 msk salt om inte lägget är rimmat

Rimmat lägg: Skölj lägget i vatten. Lägg det i en kastrull (eller tryckkokare) och fyll uppmed kallt vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av och lägg i kryddorna och löken. Koka i 1,5 timme eller 30 minuter i tryckkokare.

Färskt lägg: Koka köttet med kryddorna och salt i så lite vatten som möjligt under lock i 1,5 timme eller ca 30 minuter i tryckkokare.

Ta upp köttet och låt rinna av och svalna något.

Till ugnsstekningen behöver du:

en liten gul lök
4 skivor bacon
2 lagerblad
5 hela svartpepparkorn
ev 5 enbär
1 tsk timjan
ev 1 tsk salt
smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka löken och stek den i lite smör utan att den tar färg. Strimla backonskivorna och låt dem steka med löken några minuter.

Lägg lök och bacon i botten av en form och lägg det kokta fläsklägget på. Skär djupa snitt i svålen och pensla lägget med lite smör. Gnid in runt om och ner i snitten med smulat lagerblad, krossade svartpepparkorn, timjan samt krossade enbär om du vill. Salta bara om du inte har rimmat lägg. Häll i två matskedar vatten i formen.

Sätt in i ugnen i minst en timme eller tills köttet är mört och ytan krispig och har fin färg. Ös lägget då och då och fyll på skedvis med vatten om det kokar torrt. Köttet är klart när det lätt lossnar från benet och faller sönder i ”trådar” när du drar i det med en gaffel. Det är svårt att säga en exakt tid.

Servera med potatismos och kokta eller ugnsstekta morötter. Rotmos går förstås också bra att servera till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s