Jästa ljuvliga plättar

Matiga, goda plättar. De går att göra på både komjölk (originalet) och alla möjliga andra varianter. Här använde jag hasselnötsmjölk. Passar jättebra! Smeten ska jäsa och får extra fluffighet av vispade äggvitor. Vänd plätten i kanelsocker eller servera med en klick plommonmos och naturell yoghurt.

PlättarGör en dubbel sats när du ändå håller på. Det här är förresten ytterligare ett recept från min tjeckiska receptskatt.

Till fyra:

25 g jäst
60 g socker
450 g mjöl
7,5 dl mjölk, 3%, eller valfritt alternativ såsom sojamjölk, havremjölk eller hasselnötsmjölk
rivet skal av en halv citron
lite riven muskot (kan uteslutas)
30 g smält smör eller margarin
0,5 tsk salt
3 ägg
olja till stekning

Blanda jäst och hälften av sockret i en mindre skål/bunke. Rör tills sockret smälter. Tillsätt 150 g av mjölet och 2,5 dl av mjölken som ska vara fingervarm. Rör ihop och pudra över lite mjöl. Lägg på en bit hushållspapper eller bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Rör ihop äggulor, resten av mjölken, det smälta smöret, mjölet, sockret och saltet i en skål och blanda med den jästa blandningen. Låt jäsa till dubbel storlek igen, 30-60 minuter.

plättsmet

Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten. Låt stå några minuter innan du börjar steka plättar i neutral matolja.

IMG_3730

Använd en plättlagg om du har. Det går bra att steka utan plättlagg också. Klicka bara ut små rundlar i en stekpanna. Vänd plättarna när de är torra på ovansidan.  Olja pannan emellanåt. Håll plättarna varma i ugnen på låg värme under folie till serveringen.

Jag älskar att äta mina plättar med plommonmos och naturell, fet yoghurt eller bara vända dem i kanelsocker.

Mjölkfritt

Om du vill göra helt mjölkfria plättar: Använd sojamjölk, havremjölk hasselnötsmjölk eller liknande alternativ. Använd också mjölkfritt margarin i plättarna och bara olja att steka i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s