Små fluffiga vallmobollar med västerbottenost

Goda snacks! I princip en petit-chouxdeg med ost och vallmo. Allra godast nygräddade och varma, men funkar ett par timmar efter gräddning också. De kan ligga på galler till nästa dag, men får en annan karaktär då, lite segare. De går också att frysa.

DSC_0477

Till ca 75 stycken behöver du:
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
1,5 dl finriven västerbottenost eller annan vällagrad, stark ost
2 msk blå vallmofrön
En nypa salt

Ugn: 200 grader

Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner mjölet under kraftig vispning tills degen släpper botten. Ta då kastrullen från plattan, annars kan smöret krypa ur smeten och bollarna blir platta.
Låt smeten svalna något.
Knäck ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg. Rör ner saltet, den rivna osten och hälften av vallmofröna.

DSC_0469

Klicka ut smeten i teskedsstora kluttar på bakplåtspapper (två plåtar går åt).
Strö över resten av vallmofröna.

DSC_0471

Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Öppna inte luckan under tiden, för då kan bollarna sjunka ihop.

Receptet fick jag en gång på ett vykort av min dotter. Hon vet att jag är svag för vallmo. Det har tyvärr dröjt innan jag bakat bollarna och det kan jag ju ångra nu när jag har testat dem!

Bollarna ska gå att frysa. Tina i 175 grader varm ugn i 3-5 minuter. Jag har inte testat detta tilltag så jag kan inte garantera att det blir lika ljuvligt resultat som färska bollar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s